Psoriasis og kosthold i Nord-Norge

Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjenn...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Myklatun, Malin Kristine
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: Universitetet i Tromsø 2012
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/4508
_version_ 1829308194834350080
author Myklatun, Malin Kristine
author_facet Myklatun, Malin Kristine
author_sort Myklatun, Malin Kristine
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere.
format Master Thesis
genre Finnmark
Nord-Norge
Nordland
Nordland
Finnmark
Nordland
Troms
genre_facet Finnmark
Nord-Norge
Nordland
Nordland
Finnmark
Nordland
Troms
geographic Troms og Finnmark
geographic_facet Troms og Finnmark
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/4508
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
openAccess
Copyright 2012 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0
publishDate 2012
publisher Universitetet i Tromsø
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 2025-04-13T14:18:42+00:00 Psoriasis og kosthold i Nord-Norge Myklatun, Malin Kristine 2012-07-31 https://hdl.handle.net/10037/4508 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/4508 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2012 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Master thesis Mastergradsoppgave 2012 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:57Z Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. Master Thesis Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms University of Tromsø: Munin Open Research Archive Troms og Finnmark ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
spellingShingle VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
Myklatun, Malin Kristine
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_full Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_fullStr Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_full_unstemmed Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_short Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_sort psoriasis og kosthold i nord-norge
topic VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
topic_facet VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
url https://hdl.handle.net/10037/4508