Psoriasis og kosthold i Nord-Norge

Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjenn...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Myklatun, Malin Kristine
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetet i Tromsø 2012
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/4508
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 2023-05-15T16:13:43+02:00 Psoriasis og kosthold i Nord-Norge Myklatun, Malin Kristine 2012-07-31 https://hdl.handle.net/10037/4508 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/4508 URN:NBN:no-uit_munin_4228 openAccess Copyright 2012 The Author(s) VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Master thesis Mastergradsoppgave 2012 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:53:23Z Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. Master Thesis Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms University of Tromsø: Munin Open Research Archive Troms og Finnmark ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
spellingShingle VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
Myklatun, Malin Kristine
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
topic_facet VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
5.-årsoppgave
description Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere.
format Master Thesis
author Myklatun, Malin Kristine
author_facet Myklatun, Malin Kristine
author_sort Myklatun, Malin Kristine
title Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_short Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_full Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_fullStr Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_full_unstemmed Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
title_sort psoriasis og kosthold i nord-norge
publisher Universitetet i Tromsø
publishDate 2012
url https://hdl.handle.net/10037/4508
long_lat ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
geographic Troms og Finnmark
geographic_facet Troms og Finnmark
genre Finnmark
Nord-Norge
Nordland
Nordland
Finnmark
Nordland
Troms
genre_facet Finnmark
Nord-Norge
Nordland
Nordland
Finnmark
Nordland
Troms
op_relation https://hdl.handle.net/10037/4508
URN:NBN:no-uit_munin_4228
op_rights openAccess
Copyright 2012 The Author(s)
_version_ 1765999552585793536