Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjenn...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
Universitetet i Tromsø
2012
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/4508 |
id |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 2023-05-15T16:13:43+02:00 Psoriasis og kosthold i Nord-Norge Myklatun, Malin Kristine 2012-07-31 https://hdl.handle.net/10037/4508 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/4508 URN:NBN:no-uit_munin_4228 openAccess Copyright 2012 The Author(s) VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Master thesis Mastergradsoppgave 2012 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:53:23Z Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. Master Thesis Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms University of Tromsø: Munin Open Research Archive Troms og Finnmark ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724) |
institution |
Open Polar |
collection |
University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
op_collection_id |
ftunivtroemsoe |
language |
Norwegian Bokmål |
topic |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave |
spellingShingle |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Myklatun, Malin Kristine Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
topic_facet |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave |
description |
Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. |
format |
Master Thesis |
author |
Myklatun, Malin Kristine |
author_facet |
Myklatun, Malin Kristine |
author_sort |
Myklatun, Malin Kristine |
title |
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_short |
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_full |
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_fullStr |
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_full_unstemmed |
Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_sort |
psoriasis og kosthold i nord-norge |
publisher |
Universitetet i Tromsø |
publishDate |
2012 |
url |
https://hdl.handle.net/10037/4508 |
long_lat |
ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724) |
geographic |
Troms og Finnmark |
geographic_facet |
Troms og Finnmark |
genre |
Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms |
genre_facet |
Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms |
op_relation |
https://hdl.handle.net/10037/4508 URN:NBN:no-uit_munin_4228 |
op_rights |
openAccess Copyright 2012 The Author(s) |
_version_ |
1765999552585793536 |