Psoriasis og kosthold i Nord-Norge
Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjenn...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
Universitetet i Tromsø
2012
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/4508 |
_version_ | 1829308194834350080 |
---|---|
author | Myklatun, Malin Kristine |
author_facet | Myklatun, Malin Kristine |
author_sort | Myklatun, Malin Kristine |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. |
format | Master Thesis |
genre | Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms |
genre_facet | Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms |
geographic | Troms og Finnmark |
geographic_facet | Troms og Finnmark |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
long_lat | ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/4508 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2012 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 |
publishDate | 2012 |
publisher | Universitetet i Tromsø |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/4508 2025-04-13T14:18:42+00:00 Psoriasis og kosthold i Nord-Norge Myklatun, Malin Kristine 2012-07-31 https://hdl.handle.net/10037/4508 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/4508 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2012 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Master thesis Mastergradsoppgave 2012 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:57Z Bakgrunn: Psoriasis er en kronisk, residiverende, inflammatorisk hudsykdom som har en prevalens i Skandinavia på 2-3 %. Sykdommen kjennetegnes av erytematøse, skjellende plakk med karakteristisk fordeling på huden, samt mulig affeksjon av hodebunn, negler og ledd. Patofysiologisk er tilstanden kjennetegnet med en rask produksjon av keratinocytter i epidermis, mediert av T-celler og proinflammatoriske mediatorer. Både genetisk predisposisjon og miljøfaktorer kan forklare sykdomsdebut og forløp. Formål: Målet var å undersøke hvilke matvarer psoriatikere i Nord-Norge subjektivt mente forverret deres sykdom, samt sette dette i kontekst med komorbiditet og livsstil, genetisk predisposisjon, alvorlighet av sykdom og informasjonsnivå om egen sykdom. Materiale og Metode: 297 psoriatikere fra Nordland, Troms og Finnmark responderte på et multiple choice-spørreskjema med spørsmål knyttet til kosthold, livsstil og sykdom. Resultat: 57 % av de spurte psoriatikerne hadde tro på at kosthold kunne forverre deres sykdom. De matvarene som skilte seg særlig ut og var hyppig rapportert å forverre sykdom var kjøtt, skalldyr, citrusfrukt, sukkervarer og snacks, hvete, fint brød og alkohol. Sen debut, alvorlig sykdom og det å ikke ha psoriasis artritt økte sjansen for å reagere på enkeltgrupper av matvarer. Hva komorbiditeter og livsstil angår var det ingen forskjell mellom overvektige og normalvektige, og røykere og ikke-røyker når det var snakk om alvorlighetsgrad av sykdom. Det er også et stort behov for mer kunnskap om egen sykdom blant psoriatikere. Master Thesis Finnmark Nord-Norge Nordland Nordland Finnmark Nordland Troms University of Tromsø: Munin Open Research Archive Troms og Finnmark ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724) |
spellingShingle | VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave Myklatun, Malin Kristine Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title | Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_full | Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_fullStr | Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_full_unstemmed | Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_short | Psoriasis og kosthold i Nord-Norge |
title_sort | psoriasis og kosthold i nord-norge |
topic | VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave |
topic_facet | VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 5.-årsoppgave |
url | https://hdl.handle.net/10037/4508 |