Summary: | The papers of this thesis are not available in Munin: 1. Olsen, S.H., Sørensen, N.K., Stormo, S.K. and Elvevoll, E.O.: 'Effect of slaughter methods on blood spotting and residual blood in fillets of Atlantic salmon (Salmo salar)', Aquaculture (2006) 258, 462-469. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2006.04.047 2. Olsen, S.H., Sørensen, N.K., Larsen, R., Elvevoll, E.O. and Nilsen, H.: 'Impact of pre-slaughter stress on residual blood in fillet portions of farmed Atlantic cod (Gadus morhua) - Measured chemically and by Visible and Near-infrared spectroscopy', Aquaculture (2008) 284, 90-97. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2008.07.042 3. Olsen, S.H. and Elvevoll, E.O.: 'A pH induced shift in the haemoglobin spectra – A spectrophotometeric comparison of fish (Gadus morhua) and mammalian haemoglobin', Journal of Agriculture and Food Chemistry (2011) 59 (4), pp 1415–1422. Available at http://dx.doi.org/10.1021/jf1036273 Omorganisering i oppdrettsnæringen har ført til større og mer mekaniserte anlegg med høy slaktekapasitet. I dag kontrolleres normalt restblod i fiskefilet ved visuell inspeksjon. Dette er arbeidskrevende og innebærer subjektive evalueringer som muliggjør høy grad av unøyaktighet. Fargen på fiskemuskelen er også et viktig kriterium når kunder vurderer kvalitet, og disse fargeforandringene skyldes ofte restblod. Oppgaven belyser, i første omgang, de ulike enhetsoperasjonene ved slakting av fisk og hvilke effekter de har på selve utblødningen. I tillegg belyser den muligheten for å bruke en objektiv og hurtig målemetode for restblod i fiskemuskel, som er basert på visuell- og nærinfrarød spektroskopi. Restblod fører til store økonomiske tap for fiskeindustrien som følge av nedklassifisering. Området er lite belyst, og denne oppgaven søker å bidra med ny kunnskap rundt hvilke faktorer som påvirker mengden restblod i fiskemuskel. En kjemisk målemetode ble brukt som referanse og sammenlignet opp mot dagens visuelle inspeksjon samt en visuell- og nærinfrarød (VIS/NIR) ...
|