Effekt av ulike temperaturregimer på hjerteutvikling hos Atlantisk laks (Salmo salar L.) i resirkuleringsanlegg (RAS)

Økt dødelig i oppdrettsnæringen ansees som et betydelig problem både for omdømme, økonomi og mest av alt for fiskevelferden. Det spekuleres i om nedsatt smoltkvalitet grunnet intensiv drift i settefiskfasen kan være en medvirkende årsak til den økende dødeligheten. Oppdrett av settefisk i RAS kommer...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Jacobsen, Camilla
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2024
Subjects:
RAS
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/34668
Description
Summary:Økt dødelig i oppdrettsnæringen ansees som et betydelig problem både for omdømme, økonomi og mest av alt for fiskevelferden. Det spekuleres i om nedsatt smoltkvalitet grunnet intensiv drift i settefiskfasen kan være en medvirkende årsak til den økende dødeligheten. Oppdrett av settefisk i RAS kommer med en rekke fordeler, men det er lite studert hvilken påvirkning ulike miljøfaktorer i RAS har for den fysiologiske utvikling til laksen. Temperatur, som er en av de viktigste innsatsfaktorene i RAS, er forbundet med høyere veksthastighet og dermed mer lønnsom drift. Denne oppgaven tar derfor for seg laks som er produsert på 8 °C, 12 °C og 14 °C fra startfôring (ca. 10 gram) og frem til fisken er ferdig smoltifisert. Funnene i denne oppgaven viser at fisk produsert på 12 °C og 14 °C har høyere vekstrate enn fisk produsert på 8 °C. Tykkelsen på kompaktum øker også signifikant for temperaturgruppe 12 og 14, men for temperaturgruppe 14, utvikler fisken et kompaktum tynnere relativt til fiskens vekt. Vekst i hjerte kan karakteriserer som fysiologisk eller patologisk. Temperaturgruppe 14 har utviklet et signifikant rundere hjerte, og har ett forhøyet uttrykk av hjertemarkøren anp. Begge disse funnene er sett i sammenheng med patologisk utvikling. Likevel er det ikke funnet ulikhet i kardiosomatisk index eller sykdomsmarkøren bnp som svekker mistanken om patologi. Med utgangspunkt i funnene i denne oppgaven vil det være naturlig å foretrekke produksjon av laks i RAS på 12 °C. Da får man de positive effektene av temperatur knytet til vekst, samtidig som man unngår potensiell utvikling av negativ hjertehelse.