Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning

Fisk og annen sjømat inneholder sunt fett, viktige vitaminer og mineraler, og er i tillegg en god kilde til protein. Hovedgrunnen til anbefalinger om å spise fisk og annen sjømat er det naturlig høye innholdet av de langkjedede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksensyre (DHA). No...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Otnæs, Carina Helen Almli
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2018
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/29209
_version_ 1829314588916580352
author Otnæs, Carina Helen Almli
author_facet Otnæs, Carina Helen Almli
author_sort Otnæs, Carina Helen Almli
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Fisk og annen sjømat inneholder sunt fett, viktige vitaminer og mineraler, og er i tillegg en god kilde til protein. Hovedgrunnen til anbefalinger om å spise fisk og annen sjømat er det naturlig høye innholdet av de langkjedede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksensyre (DHA). Norsk oppdrettsnæring har siden oppstarten på 1970-tallet vokst til å bli en av landets viktigste næringer, og oppdrett av atlantisk laks (Salmo salar) har vært den største bidragsyteren til denne suksessen. Tradisjonelt har produksjonen av fôr til atlantisk laks vært basert på marine råvarer som fiskemel og fiskeolje. En begrenset tilgjengelighet av disse råvarene har ført at en overgang til alternative lipid- og proteinkilder har vært nødvendig, noe som har ført til at deler av de marine råstoffene har blitt erstattet med ulike planteproteiner og planteoljer. Formålet med dette studiet var å sammenligne den biokjemiske sammensetningen i filet av oppdrettet laks med filet av villaks, med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning. I tillegg skulle også proteininnholdet og innholdet av essensielle aminosyrer sammenlignes. Det skulle også undersøkes om økt mengde vegetabilske lipid- og proteinkilder i fiskefôret har ført til en endring av fettsyresammensetningen i filet av atlantisk laks sammenlignet med et tidligere studium som var gjort på laks slaktet i 2010. Resultatene viste at filet av oppdrettet atlantisk laks hadde ett fettinnhold på 19,5%, som var nesten det dobbelte sammenlignet med vill havlaks. Konsentrasjonen av de langkjedede omega-3 fettsyrene var høyere i villaks sammenlignet med oppdrettslaks. Imidlertid var den totale mengden av disse fettsyrene likt i filetene på grunn av forskjellene i totalt fettinnholdet. Forholdet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i oppdrett- og villaks var henholdsvis 0.7 og 0.04. Fettsyresammensetningen i oppdrettet laks og fôret til laksen i 2017 var endret sammenlignet med i 2010. De endringene som ble observert i fôret reflekterte fettsyresammensetningen i ...
format Master Thesis
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
geographic Laksen
geographic_facet Laksen
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/29209
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/29209
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
openAccess
Copyright 2018 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0
publishDate 2018
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/29209 2025-04-13T14:26:15+00:00 Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning Otnæs, Carina Helen Almli 2018-05-15 https://hdl.handle.net/10037/29209 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/29209 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2018 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923 BIO-3955 Master thesis Mastergradsoppgave 2018 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:56Z Fisk og annen sjømat inneholder sunt fett, viktige vitaminer og mineraler, og er i tillegg en god kilde til protein. Hovedgrunnen til anbefalinger om å spise fisk og annen sjømat er det naturlig høye innholdet av de langkjedede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksensyre (DHA). Norsk oppdrettsnæring har siden oppstarten på 1970-tallet vokst til å bli en av landets viktigste næringer, og oppdrett av atlantisk laks (Salmo salar) har vært den største bidragsyteren til denne suksessen. Tradisjonelt har produksjonen av fôr til atlantisk laks vært basert på marine råvarer som fiskemel og fiskeolje. En begrenset tilgjengelighet av disse råvarene har ført at en overgang til alternative lipid- og proteinkilder har vært nødvendig, noe som har ført til at deler av de marine råstoffene har blitt erstattet med ulike planteproteiner og planteoljer. Formålet med dette studiet var å sammenligne den biokjemiske sammensetningen i filet av oppdrettet laks med filet av villaks, med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning. I tillegg skulle også proteininnholdet og innholdet av essensielle aminosyrer sammenlignes. Det skulle også undersøkes om økt mengde vegetabilske lipid- og proteinkilder i fiskefôret har ført til en endring av fettsyresammensetningen i filet av atlantisk laks sammenlignet med et tidligere studium som var gjort på laks slaktet i 2010. Resultatene viste at filet av oppdrettet atlantisk laks hadde ett fettinnhold på 19,5%, som var nesten det dobbelte sammenlignet med vill havlaks. Konsentrasjonen av de langkjedede omega-3 fettsyrene var høyere i villaks sammenlignet med oppdrettslaks. Imidlertid var den totale mengden av disse fettsyrene likt i filetene på grunn av forskjellene i totalt fettinnholdet. Forholdet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i oppdrett- og villaks var henholdsvis 0.7 og 0.04. Fettsyresammensetningen i oppdrettet laks og fôret til laksen i 2017 var endret sammenlignet med i 2010. De endringene som ble observert i fôret reflekterte fettsyresammensetningen i ... Master Thesis Salmo salar University of Tromsø: Munin Open Research Archive Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
Otnæs, Carina Helen Almli
Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title_full Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title_fullStr Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title_full_unstemmed Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title_short Biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
title_sort biokjemisk sammensetning i filet av vill og oppdrettet atlantisk laks (salmo salar) - med hovedvekt på fettinnhold og fettsyresammensetning
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
url https://hdl.handle.net/10037/29209