Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet

Eggkvalitet er definert som evnen et egg har til å bli befruktet og utvikles til et normalt embryo. Dårlig eggkvalitet kan føre til problemer med aktivering/befruktning eller senere stoppe embryonalutviklingen. Eggkvalitet baseres i hovedsak på egenskaper fra moren (maternale faktorer), men ytre fak...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Moen, Camilla Valan
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/19368
_version_ 1829314588335669248
author Moen, Camilla Valan
author_facet Moen, Camilla Valan
author_sort Moen, Camilla Valan
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Eggkvalitet er definert som evnen et egg har til å bli befruktet og utvikles til et normalt embryo. Dårlig eggkvalitet kan føre til problemer med aktivering/befruktning eller senere stoppe embryonalutviklingen. Eggkvalitet baseres i hovedsak på egenskaper fra moren (maternale faktorer), men ytre faktorer kan påvirke eggkvaliteten. I kommersiell stamfiskproduksjon av Atlantisk laks (Salmo salar L.) blir ovarievæsken vasket bort før befruktning pga. at den kan smittsomme agens som kan bli med en spermie inn i egget under befruktning. I dette forsøket ble ubefruktede egg fra Atlantisk laks lagret i ulike medier; ovarievæske, NaCl, Cortland-løsning og Cortland-løsning uten Ca2+. Oppgavens formål var å se hvordan sammensetning av ioner i medier påvirket embryonalutviklingen (eggkvalitet) etter lagring av ubefruktede egg. Ubefruktede egg ble lagret i de overnevnte mediene i 0, 24, 48 og 96 timer før de ble befruktet. For å se effekten av selve vaskeprosessen ble egg ved 0 timer lagring vasket i de ulike ioneløsningene. Indikatorer på eggkvalitet som ble undersøkt var svellegrad, befruktningsrate, celledeling, og overlevelse ved gastrulasjon og øyerognstadiet. Endring som følge av lagringstid i osmolalitet, pH og kalsiumkonsentrasjon ble også studert i de ulike lagringsmediene. Ubefruktede egg lagret i ovarievæske hadde høy overlevelse ved øyerognstadiet ved lagringstidene 0-48 timer (78-87%), og noe litt lavere ved 96 timer (64%). Denne høye overlevelsen var som forventet. Lagring av egg i ovarievæske hadde ingen negative påvirker på eggkvalitet. Ubefruktede egg vasket i NaCl og Cortland-løsning uten Ca2+ hadde lavere overlevelse ved øyerognstadiet (63%) sammenlignet med egg vasket i Cortland-løsning (82%). Ubefruktede egg lagret Cortland-løsning fram til 48 timer hadde høy (68-86%) overlevelse ved øyerognstadiet, og ingen negative påvirkninger på embryonalutvikling. Etter 96 timer lagring av egg i Cortland-løsning var overlevelsen ved øyerognstadiet betydelig lavere. Lagring av ubefruktede egg i NaCl i 24 timer ga ...
format Master Thesis
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
geographic Føre
geographic_facet Føre
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/19368
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(14.465,14.465,68.663,68.663)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/19368
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
openAccess
Copyright 2020 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
publishDate 2020
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/19368 2025-04-13T14:26:15+00:00 Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet Moen, Camilla Valan 2020-06-07 https://hdl.handle.net/10037/19368 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/19368 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) openAccess Copyright 2020 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923 BIO-3955 Master thesis Mastergradsoppgave 2020 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:57Z Eggkvalitet er definert som evnen et egg har til å bli befruktet og utvikles til et normalt embryo. Dårlig eggkvalitet kan føre til problemer med aktivering/befruktning eller senere stoppe embryonalutviklingen. Eggkvalitet baseres i hovedsak på egenskaper fra moren (maternale faktorer), men ytre faktorer kan påvirke eggkvaliteten. I kommersiell stamfiskproduksjon av Atlantisk laks (Salmo salar L.) blir ovarievæsken vasket bort før befruktning pga. at den kan smittsomme agens som kan bli med en spermie inn i egget under befruktning. I dette forsøket ble ubefruktede egg fra Atlantisk laks lagret i ulike medier; ovarievæske, NaCl, Cortland-løsning og Cortland-løsning uten Ca2+. Oppgavens formål var å se hvordan sammensetning av ioner i medier påvirket embryonalutviklingen (eggkvalitet) etter lagring av ubefruktede egg. Ubefruktede egg ble lagret i de overnevnte mediene i 0, 24, 48 og 96 timer før de ble befruktet. For å se effekten av selve vaskeprosessen ble egg ved 0 timer lagring vasket i de ulike ioneløsningene. Indikatorer på eggkvalitet som ble undersøkt var svellegrad, befruktningsrate, celledeling, og overlevelse ved gastrulasjon og øyerognstadiet. Endring som følge av lagringstid i osmolalitet, pH og kalsiumkonsentrasjon ble også studert i de ulike lagringsmediene. Ubefruktede egg lagret i ovarievæske hadde høy overlevelse ved øyerognstadiet ved lagringstidene 0-48 timer (78-87%), og noe litt lavere ved 96 timer (64%). Denne høye overlevelsen var som forventet. Lagring av egg i ovarievæske hadde ingen negative påvirker på eggkvalitet. Ubefruktede egg vasket i NaCl og Cortland-løsning uten Ca2+ hadde lavere overlevelse ved øyerognstadiet (63%) sammenlignet med egg vasket i Cortland-løsning (82%). Ubefruktede egg lagret Cortland-løsning fram til 48 timer hadde høy (68-86%) overlevelse ved øyerognstadiet, og ingen negative påvirkninger på embryonalutvikling. Etter 96 timer lagring av egg i Cortland-løsning var overlevelsen ved øyerognstadiet betydelig lavere. Lagring av ubefruktede egg i NaCl i 24 timer ga ... Master Thesis Salmo salar University of Tromsø: Munin Open Research Archive Føre ENVELOPE(14.465,14.465,68.663,68.663)
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
Moen, Camilla Valan
Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title_full Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title_fullStr Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title_full_unstemmed Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title_short Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
title_sort lagring av ubefruktede egg fra atlantisk laks (salmo salar l.). effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923
BIO-3955
url https://hdl.handle.net/10037/19368