Tilbakemeldingskultur og ledelse i et relasjonelt perspektiv. Hva kjennetegner god tilbakemeldingskultur og hvordan kan den utvikles?

Tema for denne mastergradsoppgaven er tilbakemeldingskultur mellom ledere og mellomledere. Oppgaven tar for seg opplevd tilbakemeldingskultur og mulige endringer for å dreie til ønsket situasjon for tilbakemeldinger mellom mellomledere og ledere i helse, omsorg og velferdssektoren i Sør-Varanger kom...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Holte, Lene Nilsen
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT Norges arktiske universitet 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/19130
Description
Summary:Tema for denne mastergradsoppgaven er tilbakemeldingskultur mellom ledere og mellomledere. Oppgaven tar for seg opplevd tilbakemeldingskultur og mulige endringer for å dreie til ønsket situasjon for tilbakemeldinger mellom mellomledere og ledere i helse, omsorg og velferdssektoren i Sør-Varanger kommune. Jeg har arbeidet med data opp mot tre forskningsspørsmål, hvor to av dem har omhandlet opplevd tilbakemeldingskultur i dag opp mot hva som er ønsket kultur for tilbakemeldinger. Det siste har omhandlet organisasjonskultur og muligheter for påvirkning og endring av denne. Jeg har i denne oppgaven hatt fokus på tilbakemeldingskultur og ledelse i et relasjonelt perspektiv, og da særlig knyttet opp mot rosende tilbakemeldingskultur i organisasjoner. I oppgaven har jeg sett nærmere på ulike former for tilbakemeldinger og bruken av disse, relasjonelt mot til å gi og motta tilbakemeldinger, hvorfor tilbakemeldinger er viktig for medlemmer av en organisasjon og hvordan endre kultur for tilbakemeldinger i en organiasjon. Bakgrunn for at jeg ønsket å se på dette er at jeg selv er leder og har opplevd at tilbakemeldingene har blitt færre jo høyere lederstilling jeg har fått noe jeg syns er paradoksalt opp mot mine tanker om at ledelse handler om å skape resultater gjennom andre. For å belyse problemformuleringen min har jeg gjort intervju blant mellomledere i helse, omsorg og velferdssektoren i Sør-Varanger kommune, og sett dette opp mot kommunens eventuelle egne beskrivelser av god ledelse og teori innen relasjonsledelse og endring av organisasjonskultur. Denne undersøkelsen omhandler tilbakemeldingskultur og påvirkningsmuligheter i Sør-Varanger kommune. Det vil ikke være troverdig å generalisere denne undersøkelsen da omfang og utvalg i oppgaven er for liten. Det er få informanter med i denne undersøkelsen, og det omhandler en liten del av kommunal sektor, og vil derfor ikke utgjøre nok bredde i datagrunnlaget til å kunne gjelde for hele kommunen eller andre kommuner. Undersøkelsen kan imidlertid gi et lite innblikk i hva som vektlegges som god tilbakemeldingskultur og hvordan en kan arbeide med dette i egen avdeling eller ledervirke.