Næringsinnhold av mesopelagisk fisk. Nedbryting av laksesild (Maurolicus muelleri), med fokus på fett.

Det økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjede...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Skarpeid, Martin Skipperud
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2019
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/16809
Description
Summary:Det økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjeden, for å redusere tap av biomasse i energioverføringen blant organismene i næringskjeden. Mesopelagisk fisk er eksempler på slike underutnyttede arter. En av grunnene til at disse fiskeslagene i liten grad har blitt utnyttet, er at fiskene er små og skjøre, noe som fører til rask nedbrytelse. Det overordnede målet med oppgaven var å dokumentere den biokjemiske sammensetningen av den mesopelagiske fisken laksesild (Maurolicus muelleri), samt undersøke nedbryting av næringsstoffene, med særlig hensyn på fett. Laksesild ble fangstet i Norskehavet i september 2018 og frosset i blokk (-20°C) inntil analysene ble utført (4-5 måneder etter fangst). Omtrent 100 fisk ble kvernet i en samleprøve og lagret i en tildekt lufttett beholder. Nedbrytelsesprosessen foregikk på kjølerom (3°C). Prøvene ble undersøkt ved tining, og 6, 12, 24 og 168 timer etter tining. Ved tining var totalt prosentinnhold av fett, protein, vann og aske på henholdsvis 15; 10,5; 66 og 3, til sammen 94,5 % av fisken. Laksesild hadde en lav n-6/n-3 ratio (0,05) og av den totale fettsyresammensetningen utgjorde de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA 18 %. Laksesild hadde samtlige protein-bundne aminosyrer, med tilstrekkelig innhold av essensielle aminosyrer over referenaseinntaket for både mennesker og fisk. I tillegg hadde samleprøven 143 mg/100 g av den frie aminosyren taurin. Innholdet av fett, protein, vann og aske var uendret 168 timer etter tining. Det ble observert en reduksjon i flerumettede fettsyrer (PUFA) (25,7 til 22,5 %), inkludert de langkjedete flerumettede omega-3 fettsyrene (LC-n-3-PUFA) (18 til14,5 %), samt en økning i mettede fettsyrer (SFA) (32 til 33 %) og enumettede fettsyrer (MUFA) (41 til 44 %). Det var et høyt innhold av frie fettsyrer (FFA) i det ferske råstoffet, som tyder på at det har foregått forringelse av fett før analysene ble utført. Graden av oksidasjon ble målt 7 måneder etter fangst, og ved tining ble råstoffet anslått å være i slutten av propageringsfasen, og termineringsfasen var startet.