Senja vs. Vesterålen. Samarbeidet mellom fiskere og fiskemottak om kvalitet på landet torsk (gadus morhua)

Det er gjort undersøkelser på hvordan samarbeidet for landet kvalitet fungerer innad i regionene Senja og Vesterålen mellom fiskere og fiskemottak. Undersøkelsen ble gjort ut fra vintersesongen januar til april i 2017. Det er tatt utgangspunkt i faktorene kompetanse, håndtering av fisk, redskap, kon...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mortensen, Karina Lovise Bergan
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2018
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/15505
Description
Summary:Det er gjort undersøkelser på hvordan samarbeidet for landet kvalitet fungerer innad i regionene Senja og Vesterålen mellom fiskere og fiskemottak. Undersøkelsen ble gjort ut fra vintersesongen januar til april i 2017. Det er tatt utgangspunkt i faktorene kompetanse, håndtering av fisk, redskap, konkurranse, kommunikasjon og pris, for å se hvordan de jobber frem kvalitet på disse områdene. Det er i forbindelse med dette utarbeidet en modell som viser til de ulike faktorene som påvirker samarbeidet om landet kvalitet. Det ble sett at kvantitet og pris gikk foran kvalitet i større grad i Vesterålen enn på Senja. I Vesterålen var det også tydeligere at fiskerne satt på makten. Det ble sett at kvaliteten lot seg styre i noe større grad på Senja. Dette på grunn av fiskernes lojalitet til deres hjemmehavn. Fiskemottakene hadde også eksistert i mye lengre tid på Senja enn i Vesterålen. Ansatte ved fiskemottak på Senja var eldre og hadde lengre fartstid, men det var lavere utdanningsnivå på Senja enn i Vesterålen. Kompetansen måtte derimot vike for konkurransen i Vesterålen. Høy utdanning og kunnskap om kvalitet så ikke ut til å ha noen effekt på kvalitet når råstofftilgangen gikk foran alt.