Steinsprang. Simulering, bevegelsesanalyse, struktur- og geomorfologisk undersøkelse av steinsprangområdet over Holmen ved Oksfjellet, Kåfjord, Troms.

Vurdering av skredfare og sikringstiltak i Kåfjord kommune i Troms viste i 2012 at en driftsbygning ved Holmen i Kåfjorddalen var utsatt for steinsprang fra Oksfjellet. Det er registrert flere steinsprang i tillegg til bevegelser i et mindre fjellparti under toppen av Oksfjellet. Studieområdet over...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Haukenes, Håvard Lytskjold
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT Norges arktiske universitet 2018
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/12886
Description
Summary:Vurdering av skredfare og sikringstiltak i Kåfjord kommune i Troms viste i 2012 at en driftsbygning ved Holmen i Kåfjorddalen var utsatt for steinsprang fra Oksfjellet. Det er registrert flere steinsprang i tillegg til bevegelser i et mindre fjellparti under toppen av Oksfjellet. Studieområdet over Holmen har dermed et unikt potensiale for å studere flere problemstillinger tilknyttet steinsprang. Formålet med oppgaven har vært å forstå hvilke faktorer, som påvirker steinsprang og bevegelse i fjellsiden av Oksfjellet, og i den forbindelse vurdere sikringstiltakene ved Holmen. Morfologisk kartlegging av fjellsiden over Holmen viser flere aktive skråningsprosesser og at driftsbygningen er innenfor rekkevidde av historiske steinsprang. Undersøkelser ved platået indikerer at det har vært permafrost i området, noe som kan påvirke stabilitet i kildeområdet dersom det er tilfelle per i dag. Berggrunnen viser subhorisontal foliasjon med vinkel inn i fjellsiden, mens bratte kryssende sprekkesett har vinkel ut av fjellsiden og er antatt å være styrende faktor for utfall av steinblokker. Kinematisk analyse og registrerte steinsprang viser at dominerende bruddmekanisme er kileutglidning, men at utvelting og planutglidning også er mulig. Sammenlikning av bevegelse i det ustabile området og meteorologiske data viser god korrelasjon mellom fall i temperatur til under 0 ˚C og reduksjon i bevegelse. Økt bevegelse foregår hovedsakelig i perioder med mye nedbør og temperatur over 0 ˚C, men det er og eksempler på at store nedbørsfall ikke gir utslag på bevegelsesmålinger. Registrerte steinsprang er tilknyttet akselerasjonsfaser i en periode som allerede viser økt bevegelse. Dette viser at det er mulig å oppdage kilder til steinsprang og vurdere sannsynlighet for utfall basert på akselerasjonsfaser målt med Gb-InSAR. Resultat fra utløpsanalysen basert på steinsprangsimulering med RAMMS::Rockfall, Rockyfor3D, kartlagte steinsprang og egenskaper ved terrenget i utløpsområdet, tilsier at sikringsvollen vil fange opp steinblokker med stor rekkevidde og beskytte driftsbygningen.