Produktkvalitet hos atlantisk laks og regnbueørret fôret en diett med innblanding av kyllinghydrolysat

I de siste årene har etterspørselen etter akvatiske matvarer økt, og bærekraft i fiskeindustrien har blitt viktigere for å sikre mattrygghet. Denne økte etterspørselen har skapt et behov for nye og bærekraftige fôringredienser som kan opprettholde eller til og med forbedre kvaliteten på fiskeprodukt...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Buhl, Hanne Kaldestad
Other Authors: Turid Mørkøre
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Norwegian University of Life Sciences 2024
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3131752
Description
Summary:I de siste årene har etterspørselen etter akvatiske matvarer økt, og bærekraft i fiskeindustrien har blitt viktigere for å sikre mattrygghet. Denne økte etterspørselen har skapt et behov for nye og bærekraftige fôringredienser som kan opprettholde eller til og med forbedre kvaliteten på fiskeprodukter. Denne studien utforsket virkningen på kvaliteten av fiskens fileter, ved innblanding av 5 % kyllinghydrolysat i dietten til atlantisk laks og regnbueørret. Fysiske og sensoriske egenskaper til fiskene ble analysert og sammenlignet med en kontrollgruppe som ble fôret med standard kommersielt fôr. Resultatene indikerer at inkluderingen av kyllinghydrolysat kan ha en positiv effekt på flere områder. Det ble observert en potensiell forbedring i både fargen og mengde spalting i filetene til atlantisk laks, samt en økning i slakteutbytte til regnbueørret. Videre viste resultatene at denne dietten ikke hadde en signifikant negativ effekt på de resterende egenskapene som ble analysert. Dette antyder at innblanding av 5 % kyllinghydrolysat som en del av fiskefôret kan være en lovende tilnærming for å opprettholde eller forbedre kvaliteten på fiskeproduktet, samtidig som bærekraften i industrien ivaretas. In recent years, the demand for aquatic foods has increased, and sustainability in the fishing industry has become more important to ensure food security. This increased demand has created a need for new and sustainable feed ingredients that can maintain or even improve the quality of fish products. This study explored the effect of including 5% chicken hydrolysate in the diet of Atlantic salmon and rainbow trout on the quality of the fish fillets. Physical and sensory properties of the fish were analyzed and compared to a control group fed with standard commercial feed. The results indicate that the inclusion of chicken hydrolysate may have a positive effect on several aspects. There was a potential improvement observed in both the color and amount of gaping in the fillets of Atlantic salmon, as well as an increase in ...