Utvikling av anordning for reduksjon av agnforbruk ved snøkrabbefiske

Snøkrabbe(C. opilio) er en ny art i Barentshavet, og fisket etter snøkrabbe er sterkt voksende. Det er knyttet store forventninger til fangst og utbytte fra snøkrabbefiske i årenesom kommer, og det pågår i dag mye forskning og utvikling tilknyttet moderne fangstmetoder og prosessering av snøkrabber....

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Seland, Magne Vikingsdal
Other Authors: Bøe, Jan Kåre
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Norwegian University of Life Sciences, Ås 2017
Subjects:
Agn
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2464298
Description
Summary:Snøkrabbe(C. opilio) er en ny art i Barentshavet, og fisket etter snøkrabbe er sterkt voksende. Det er knyttet store forventninger til fangst og utbytte fra snøkrabbefiske i årenesom kommer, og det pågår i dag mye forskning og utvikling tilknyttet moderne fangstmetoder og prosessering av snøkrabber. En stor utgift ved dagens fiske er knyttet til innkjøp av agn, og målsettingen for denne masteroppgaven er å utrede, utvikle og designe en anordning for å redusere forbruket av agn ved snøkrabbefiske. I denne masteroppgaven er det utført et bakgrunnsstudium som kartlegger snøkrabbens fysiologi, dagens snøkrabbefiske og markedspotensialet for snøkrabbe. Prosjektet er gjennomført med integrert produktutvikling(IPD), en utviklingsmetodikk som fletter sammenelementer fra alle fasene i produktutviklingen. Seleksjoner i utviklingsarbeidet er gjennomført med Pughs metode, hvor alternativer rangeres opp mot hverandre basert på en poengscore fra ulike vurderingskriterier. I hele oppgaven er SCAMPER benyttet for å sikre kreativitet og nytenkning i utviklingsarbeidet. Det er redegjort for terminologi, aktuelle begreper og prosesstrinn i oppgaven, i tillegg er avgrensninger for arbeidet er stadfestet. Mekanismer for spredning av luktstoffer fra agn er undersøkt, og diffusjonsmekanismer som beskriver hvordan attraktanter diffunderer fra agn til omliggende sjøvann er beskrevet. Konseptutviklingen har startet med en produktspesifisering, hvor viktige produktegenskaper er fastslått. Funksjonsanalyse er utført, og konkurrerende løsninger er undersøkt. Videre i er det utarbeidet funksjonsalternativer, og gjennom Pughs metode, er det utført en seleksjon av konsept for videre arbeid. Gjennom ekstern produkttesting er det innhentet innspill og veiledning for det valgte konseptet fra en ekspertgruppe med bred fagkompetanse. Produktet er DAK-modellert, og produktarkitekturen er presentert med komponenter i sammenstillingstegninger og illustrasjoner av enkeltkomponenter. Det er utført en avgrenset strukturoptimering på utvalgte komponenter ...