Kost og ernæring til pasienter med samisk språklig og kulturell identitet

Rapport fra fagutviklingsprosjekt om kost og ernæring. Delprosjekt i "Treårige satsinger innen samiske helse- og omsorgstjenester". Karasjok kommune/ Kárašjoga gielda valgte temaet "Kost og ernæring til pasienter med samisk språklig og kulturell identitet", som sitt fokusområde f...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nasjonalt utviklingssenter for sykehjemstjenester til den samiske befolkningen, Sámi álbmoga nášunála buhcciidruokto-ovddidanbálvalus
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2012
Subjects:
mat
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2445335
Description
Summary:Rapport fra fagutviklingsprosjekt om kost og ernæring. Delprosjekt i "Treårige satsinger innen samiske helse- og omsorgstjenester". Karasjok kommune/ Kárašjoga gielda valgte temaet "Kost og ernæring til pasienter med samisk språklig og kulturell identitet", som sitt fokusområde for prosjektarbeid i perioden 2010-2012. Prosjektet inngår som ett element i et felles arbeid i kommunene innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Prosjektet er fulgt, og har fått veiledning av Senter for omsorgsforskning Nord. Prosjektets hovedmål har vært å tilrettelegge helse- og omsorgstjenester til personer med samisk språklig og kulturell identitet og tilby den lokaltilpasset kosthold med næringsrik samisk tradisjonsmat. Under hovedmålet er det konkretisert delmål som retter seg både mot ansatte i tjenestene og pasientene. Prosjektet har jobbet ut fra påstanden om at det ikke serveres samisk/lokalmat på sykehjemmet og i omsorgsboligen i Karasjok. Gjennom prosjektarbeidet er det gjort erfaringer som blant annet viser at det serveres samisk/lokalmat, men kanskje ikke de rettene som pasientene/beboerne etterspør. Det kan også være at definisjonen av samisk mat heller ikke har vært klar. Helsedirektoratet