Helseomsorgssystemer i samiske markebygder i nordre Nordland og Sør-Troms: praksiser i hverdagslivet: "En ska ikkje gje sæ over og en ska ta tida til hjelp"

Doktorgradsavhandling. Omhandler hvordan markebygdingene som bor i de samiske markebygdene i nordre Nordland og Sør-Troms ordner seg i hverdagslivet når det gjelder helse- og sykdomsspørsmål. Avhandlingen utforsker hvordan markebygdingene som bor i de samiske markebygdene i nordre Nordland og Sør-Tr...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nymo, Randi
Format: Doctoral or Postdoctoral Thesis
Language:Norwegian
Published: 2011
Subjects:
Bor
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2445332
Description
Summary:Doktorgradsavhandling. Omhandler hvordan markebygdingene som bor i de samiske markebygdene i nordre Nordland og Sør-Troms ordner seg i hverdagslivet når det gjelder helse- og sykdomsspørsmål. Avhandlingen utforsker hvordan markebygdingene som bor i de samiske markebygdene i nordre Nordland og Sør-Troms ordner seg i hverdagslivet når det gjelder helse- og sykdomsspørsmål. Studien søker å få frem hvilke praksiser og ordninger som eksisterer, hvordan samhandling foregår, og hvordan kultur påvirker ordningene gjennom aktørene. Studien er basert på feltarbeid og samtaler i avdelinger på lokalsykehus, helsetreff for eldre og omsorgstrengende på Várdobáiki samisk senter og i folks hjem. Slektskap har vært bærende for å berges. Samhandling innenfor stabile kollektiver, som slekts- og naboskap, har gitt trygghet og muligheter til å kombinere tradisjoner og nytenkning. Markebygdingene kombinerer lege- og folkemedisinsk behandling. For noen er også troen på Guds hjelp stor. Markebygdingenes håndtering av nytt og gammelt har hjulpet slik at samiske kulturtradisjoner og språkbruk har overlevd og utviklet seg. Mange nye ordninger som er etablert har forankring i markebygdingenes tenkning og i tradisjonelle praksiser. Uformelle ordninger har blitt formalisert. Helsetreffene på Várdobáiki er en slik ordning.