Kostkofferten - historien bak

Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamli...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nygård, L.K.
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2015
Subjects:
mat
Bak
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2445052
id ftsfomsorgsforsk:oai:brage.bibsys.no:11250/2445052
record_format openpolar
spelling ftsfomsorgsforsk:oai:brage.bibsys.no:11250/2445052 2023-05-15T17:24:42+02:00 Kostkofferten - historien bak Nygård, L.K. 2015 http://hdl.handle.net/11250/2445052 nor nor http://www.utviklingssenter.no Nygård, L.K. pasientsikkerhet kvalitetssikring sikkerhet helsevesen risiko pasienter eldre helsetjenester kommune primærhelsetjeneste aldring kosthold mat opplæring kunnskap sykehjem ernæring underernæring forebygging måltid kost Møre og Romsdal Norge Report 2015 ftsfomsorgsforsk 2018-12-19T23:36:32Z Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no Norske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon. Report Nordland Nordland Nordland Centre for Care Research: Omsorgsbiblioteket (Brage) Bak ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250) Sitte ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932)
institution Open Polar
collection Centre for Care Research: Omsorgsbiblioteket (Brage)
op_collection_id ftsfomsorgsforsk
language Norwegian
topic pasientsikkerhet
kvalitetssikring
sikkerhet
helsevesen
risiko
pasienter
eldre
helsetjenester
kommune
primærhelsetjeneste
aldring
kosthold
mat
opplæring
kunnskap
sykehjem
ernæring
underernæring
forebygging
måltid
kost
Møre og Romsdal
Norge
spellingShingle pasientsikkerhet
kvalitetssikring
sikkerhet
helsevesen
risiko
pasienter
eldre
helsetjenester
kommune
primærhelsetjeneste
aldring
kosthold
mat
opplæring
kunnskap
sykehjem
ernæring
underernæring
forebygging
måltid
kost
Møre og Romsdal
Norge
Nygård, L.K.
Kostkofferten - historien bak
topic_facet pasientsikkerhet
kvalitetssikring
sikkerhet
helsevesen
risiko
pasienter
eldre
helsetjenester
kommune
primærhelsetjeneste
aldring
kosthold
mat
opplæring
kunnskap
sykehjem
ernæring
underernæring
forebygging
måltid
kost
Møre og Romsdal
Norge
description Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no Norske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon.
format Report
author Nygård, L.K.
author_facet Nygård, L.K.
author_sort Nygård, L.K.
title Kostkofferten - historien bak
title_short Kostkofferten - historien bak
title_full Kostkofferten - historien bak
title_fullStr Kostkofferten - historien bak
title_full_unstemmed Kostkofferten - historien bak
title_sort kostkofferten - historien bak
publishDate 2015
url http://hdl.handle.net/11250/2445052
long_lat ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250)
ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932)
geographic Bak
Sitte
geographic_facet Bak
Sitte
genre Nordland
Nordland
Nordland
genre_facet Nordland
Nordland
Nordland
op_relation http://www.utviklingssenter.no
op_rights Nygård, L.K.
_version_ 1766115824381198336