Kostkofferten - historien bak
Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamli...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Report |
Language: | Norwegian |
Published: |
2015
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11250/2445052 |
id |
ftsfomsorgsforsk:oai:brage.bibsys.no:11250/2445052 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftsfomsorgsforsk:oai:brage.bibsys.no:11250/2445052 2023-05-15T17:24:42+02:00 Kostkofferten - historien bak Nygård, L.K. 2015 http://hdl.handle.net/11250/2445052 nor nor http://www.utviklingssenter.no Nygård, L.K. pasientsikkerhet kvalitetssikring sikkerhet helsevesen risiko pasienter eldre helsetjenester kommune primærhelsetjeneste aldring kosthold mat opplæring kunnskap sykehjem ernæring underernæring forebygging måltid kost Møre og Romsdal Norge Report 2015 ftsfomsorgsforsk 2018-12-19T23:36:32Z Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no Norske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon. Report Nordland Nordland Nordland Centre for Care Research: Omsorgsbiblioteket (Brage) Bak ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250) Sitte ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932) |
institution |
Open Polar |
collection |
Centre for Care Research: Omsorgsbiblioteket (Brage) |
op_collection_id |
ftsfomsorgsforsk |
language |
Norwegian |
topic |
pasientsikkerhet kvalitetssikring sikkerhet helsevesen risiko pasienter eldre helsetjenester kommune primærhelsetjeneste aldring kosthold mat opplæring kunnskap sykehjem ernæring underernæring forebygging måltid kost Møre og Romsdal Norge |
spellingShingle |
pasientsikkerhet kvalitetssikring sikkerhet helsevesen risiko pasienter eldre helsetjenester kommune primærhelsetjeneste aldring kosthold mat opplæring kunnskap sykehjem ernæring underernæring forebygging måltid kost Møre og Romsdal Norge Nygård, L.K. Kostkofferten - historien bak |
topic_facet |
pasientsikkerhet kvalitetssikring sikkerhet helsevesen risiko pasienter eldre helsetjenester kommune primærhelsetjeneste aldring kosthold mat opplæring kunnskap sykehjem ernæring underernæring forebygging måltid kost Møre og Romsdal Norge |
description |
Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no Norske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon. |
format |
Report |
author |
Nygård, L.K. |
author_facet |
Nygård, L.K. |
author_sort |
Nygård, L.K. |
title |
Kostkofferten - historien bak |
title_short |
Kostkofferten - historien bak |
title_full |
Kostkofferten - historien bak |
title_fullStr |
Kostkofferten - historien bak |
title_full_unstemmed |
Kostkofferten - historien bak |
title_sort |
kostkofferten - historien bak |
publishDate |
2015 |
url |
http://hdl.handle.net/11250/2445052 |
long_lat |
ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250) ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932) |
geographic |
Bak Sitte |
geographic_facet |
Bak Sitte |
genre |
Nordland Nordland Nordland |
genre_facet |
Nordland Nordland Nordland |
op_relation |
http://www.utviklingssenter.no |
op_rights |
Nygård, L.K. |
_version_ |
1766115824381198336 |