Kostkofferten - historien bak

Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamli...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nygård, L.K.
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2015
Subjects:
mat
Bak
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2445052
Description
Summary:Rapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no Norske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon.