Indigenous peoples and the right to adequate food : A dissertation discussing the content of an Indigenous Rights-Based Approach to indigenous food security and nutritional health and some methodological challenges surging from such an approach

Det er store forskjeller i kronisk underernæring og spedbarnsdødelighet mellom barn av urfolk og andre barn på det amerikanske kontinentet. Både underernæring og kroniske ernæringsrelaterte sykdommer rammer urfolk spesielt hardt. Feltstudier fra Argentina og Canada viser at statlige utviklingstiltak...

Full description

Bibliographic Details
Published in:Food Policy
Main Author: Damman, Siri
Other Authors: Arne Oshaug, Asbjørn Eide, Harriet V. Kuhnlein
Format: Doctoral or Postdoctoral Thesis
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/10852/28702
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-20139
Description
Summary:Det er store forskjeller i kronisk underernæring og spedbarnsdødelighet mellom barn av urfolk og andre barn på det amerikanske kontinentet. Både underernæring og kroniske ernæringsrelaterte sykdommer rammer urfolk spesielt hardt. Feltstudier fra Argentina og Canada viser at statlige utviklingstiltak og tiltak mot matusikkerhet faktisk kan bidra til å forverre urfolks ernæringssituasjon. Sentrale nasjonale fattigdomsindikatorer er dessuten dårlig tilpasset tradisjonelle urfolks levesett og kan egne seg dårlig til å kartlegge fattigdom i disse gruppene. Dette åpner opp for en menneskerettighetsbasert analyse. Gjennom ratifisering av konvensjoner har stater påtatt seg å respektere, beskytte og fremme retten til mat og helse for alle innbyggere. Stater skal også beskytte og legge til rette for urfolks tradisjonelle tilpassning til sitt miljø og ressursbruk. Dagens ernæringsproblemer hos urfolk er knyttet til tap av land og tradisjonelle matressurser og også inntektsfattigdom. Underliggende faktorer er diskriminering, utilfredstillende skole- og helsetjenester samt manglende forståelse for urfolks kultur og rettigheter. En rettighetsbasert tilnærming vil gjøre statens rolle tydeligere og skape rom for ansvarliggjøring av statlige aktører. Materialet til avhandlingen er hentet fra ulike skriftlige kilder og informasjon fremskaffet gjennom feltarbeid, herunder egne intervjuer med urfolksrepresentanter og myndighetspersoner i nordlige Argentina og i Nunavut i Canada. ’Retten til mat’ er nedfelt i den internasjonale konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter som er ratifisert av de fleste stater inkludert Argentina og Canada. Retten til mat innebærer at alle har en rett til tilstrekkelige mengder av ernæringsmessig fullgod, kulturelt akseptabel og trygg mat. Et rammeverk for analyse av staters forpliktelse i forhold til retten til mat som tidligere er utviklet innenfor doktorandens forskningsmiljø, ble brukt til å strukturere analysen. Indigenous peoples on the American continent are prone to suffer from malnutrition. According to international human rights, the state should address and elliminate such disparities through laws, policies and action. When states fail to do so, this is both a public health and a human right issue. The overarching aim of the dissertation was to explore the content of indigenous peoples’ right to food and nutritional health through 1) systematically exploring the extent to which indigenous peoples on the American continent are disadvantaged with regard to infant mortality and chronic malnutrition; 2) clarifying the content of the right to food of indigenous peoples and related state obligations against the actual situation of two indigenous peoples living under different governance systems; 3) investigating how government policies may fuel the development of nutrition related chronic diseases; 4) examine shortcomings in the Millennium Development Goals process with regard to indigenous peoples. The study populations were the Inuit of Nunavut, Canada, and the Kolla of Jujuy, Argentina. The study is partly based in secondary data on disparities and partly in primary information gathered through open ended interviews and interviews with key informants in the study areas. A `Matrix for the analysis of state obligations and conduct in regard to the human right to adequate food’, developed within the candidate’s research environment, was used as a framework for analysis. Damman applied this framework to indigenous peoples and their special rights, to explore the content of an Indigenous Rights-Based Approach to food and nutritional health. An Indigenous Rights-Based Approach, based in key human right norms, instruments and principles, provides important guidance for food and health related policies. Its application will imply certain changes to present practices, but will also open up for a situation where indigenous individuals and peoples are treated as equal albeit culturally distinct members of the multicultural countries in which they live.