Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge

Masteravhandlingen er basert på et halvt års feltarbeid i et større fiskevær i Lofoten. Gjennom deltakelse og arbeid observerte jeg menn i samhandling der mat fremsto som et relevant fenomen. Jeg ønsket å studere hvordan menn forholder seg til mat, eller med andre ord hvordan et fokus på mat kan for...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Stuve, Erlend Ketilson
Other Authors: Runar Døving
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: 2009
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/10852/16822
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-23847
id ftoslouniv:oai:www.duo.uio.no:10852/16822
record_format openpolar
spelling ftoslouniv:oai:www.duo.uio.no:10852/16822 2023-05-15T15:39:55+02:00 Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge Stuve, Erlend Ketilson Runar Døving 2009-05-18 http://hdl.handle.net/10852/16822 http://urn.nb.no/URN:NBN:no-23847 nob nob http://urn.nb.no/URN:NBN:no-23847 Stuve, Erlend Ketilson. Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak!. Masteroppgave, University of Oslo, 2009 http://hdl.handle.net/10852/16822 info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Stuve, Erlend Ketilson&rft.title=Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak!&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2009&rft.degree=Masteroppgave URN:NBN:no-23847 91972 101441169 VDP::250 Master thesis Masteroppgave 2009 ftoslouniv 2020-06-21T08:43:01Z Masteravhandlingen er basert på et halvt års feltarbeid i et større fiskevær i Lofoten. Gjennom deltakelse og arbeid observerte jeg menn i samhandling der mat fremsto som et relevant fenomen. Jeg ønsket å studere hvordan menn forholder seg til mat, eller med andre ord hvordan et fokus på mat kan fortelle noe om maskulinitet. I avhandlingen anser jeg kjønn som performativt, der jeg mener kjønn må studeres i den konteksten den gjøres relevant. Avhandlingen følger en tradisjon i norsk sosiologi og sosialantropologi ved å se på mat som et kulturelt fenomen, noe som gir et godt grunnlag for komparasjon. Skillet mellom hverdag og helg fremstår som relevant i hele avhandlingen, og lager et bakteppet for analysen. I avhandlingen analyseres blant annet hvordan menn relaterer mat til arbeidet, der arbeid er konstituerende for maskulinitet, dermed rettes også maten til det maskuline. Inspirert av Marianne Lien sitt studie fra Båtsfjord (1989) ser jeg på likheter og forskjeller i våres materiale. Jeg påstår at endringer i spisevaner skjer forskjellig innenfor helg og hverdag, og at det derfor er fruktbart å bruke sfærebegrepet for å forklare endring. I samme kapittel diskuterer jeg klasse, og endringer i maskulinitet blant en utdannet middelklasse på Flaksund. Mat anses ikke lenger som husarbeid, men som noe artig, der mannen kan utfolde seg og bli sett. Alkohol diskuteres også som mat som anses som maskulin. Siste del tar for seg konfirmasjonen, der mye av den sosiale organisasjonen på Flaksund kommer frem, som slektskap, arbeidsdeling og fellesskap. Dugnaden blir brukt som eksempel på arbeid som ikke er en del av arbeidsfæren. Den anses som frivillig, men inneholder klare sanksjoner for deltakelse. Kjønn kommer her også inn som relevant gjennom arbeidsdelingen og synlighet. Master Thesis Båtsfjord Lofoten Nord-Norge Universitet i Oslo: Digitale utgivelser ved UiO (DUO) Lofoten Mannen ENVELOPE(13.520,13.520,68.204,68.204) Skillet ENVELOPE(21.574,21.574,70.102,70.102)
institution Open Polar
collection Universitet i Oslo: Digitale utgivelser ved UiO (DUO)
op_collection_id ftoslouniv
language Norwegian Bokmål
topic VDP::250
spellingShingle VDP::250
Stuve, Erlend Ketilson
Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
topic_facet VDP::250
description Masteravhandlingen er basert på et halvt års feltarbeid i et større fiskevær i Lofoten. Gjennom deltakelse og arbeid observerte jeg menn i samhandling der mat fremsto som et relevant fenomen. Jeg ønsket å studere hvordan menn forholder seg til mat, eller med andre ord hvordan et fokus på mat kan fortelle noe om maskulinitet. I avhandlingen anser jeg kjønn som performativt, der jeg mener kjønn må studeres i den konteksten den gjøres relevant. Avhandlingen følger en tradisjon i norsk sosiologi og sosialantropologi ved å se på mat som et kulturelt fenomen, noe som gir et godt grunnlag for komparasjon. Skillet mellom hverdag og helg fremstår som relevant i hele avhandlingen, og lager et bakteppet for analysen. I avhandlingen analyseres blant annet hvordan menn relaterer mat til arbeidet, der arbeid er konstituerende for maskulinitet, dermed rettes også maten til det maskuline. Inspirert av Marianne Lien sitt studie fra Båtsfjord (1989) ser jeg på likheter og forskjeller i våres materiale. Jeg påstår at endringer i spisevaner skjer forskjellig innenfor helg og hverdag, og at det derfor er fruktbart å bruke sfærebegrepet for å forklare endring. I samme kapittel diskuterer jeg klasse, og endringer i maskulinitet blant en utdannet middelklasse på Flaksund. Mat anses ikke lenger som husarbeid, men som noe artig, der mannen kan utfolde seg og bli sett. Alkohol diskuteres også som mat som anses som maskulin. Siste del tar for seg konfirmasjonen, der mye av den sosiale organisasjonen på Flaksund kommer frem, som slektskap, arbeidsdeling og fellesskap. Dugnaden blir brukt som eksempel på arbeid som ikke er en del av arbeidsfæren. Den anses som frivillig, men inneholder klare sanksjoner for deltakelse. Kjønn kommer her også inn som relevant gjennom arbeidsdelingen og synlighet.
author2 Runar Døving
format Master Thesis
author Stuve, Erlend Ketilson
author_facet Stuve, Erlend Ketilson
author_sort Stuve, Erlend Ketilson
title Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
title_short Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
title_full Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
title_fullStr Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
title_full_unstemmed Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : Maskulinitet og mat i Nord-Norge
title_sort har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak! : maskulinitet og mat i nord-norge
publishDate 2009
url http://hdl.handle.net/10852/16822
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-23847
long_lat ENVELOPE(13.520,13.520,68.204,68.204)
ENVELOPE(21.574,21.574,70.102,70.102)
geographic Lofoten
Mannen
Skillet
geographic_facet Lofoten
Mannen
Skillet
genre Båtsfjord
Lofoten
Nord-Norge
genre_facet Båtsfjord
Lofoten
Nord-Norge
op_relation http://urn.nb.no/URN:NBN:no-23847
Stuve, Erlend Ketilson. Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak!. Masteroppgave, University of Oslo, 2009
http://hdl.handle.net/10852/16822
info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Stuve, Erlend Ketilson&rft.title=Har dæm kjøttkak, så tar æ kjøttkak!&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2009&rft.degree=Masteroppgave
URN:NBN:no-23847
91972
101441169
_version_ 1766372005430427648