Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge

Målet med dette 4-årige prosjektet er å fremskaffe kunnskap om forhold som påvirker sikkerhet og kvalitet i dyrking av grovfôr og lokal produksjon av konsentrerte fôrmidler under økologiske driftsbetingelser i Nord-Norge. Prosjektet består av to deler: En serie med tre fôringsforsøk med melkeku, og...

Full description

Bibliographic Details
Format: Text
Language:English
Subjects:
Online Access:https://orgprints.org/id/eprint/6556/
id ftorgprints:oai:orgprints.org:6556
record_format openpolar
spelling ftorgprints:oai:orgprints.org:6556 2023-05-15T17:24:06+02:00 Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge application/pdf https://orgprints.org/id/eprint/6556/ en eng /id/eprint/6556/1/NORTHDAIRY_final_report_Norwegian.pdf {Project} NORTHDAIRY: Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge. [Organic milk production in Northern Norway.] Runs 2003 - 2006. Project Leader(s): Randby, Dr Åshild and Adler, Steffen , Norwegian Institute for Agricultural and Environmental Research . Crop health quality protection Dairy cattle Feeding and growth Project description NonPeerReviewed ftorgprints 2022-12-11T06:51:54Z Målet med dette 4-årige prosjektet er å fremskaffe kunnskap om forhold som påvirker sikkerhet og kvalitet i dyrking av grovfôr og lokal produksjon av konsentrerte fôrmidler under økologiske driftsbetingelser i Nord-Norge. Prosjektet består av to deler: En serie med tre fôringsforsøk med melkeku, og et feltforsøk med ulike dyrkingsregimer for eng. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Bodin gård som er under omlegging til økologisk drift. Fôringsforsøkene i delprosjekt 1 innebærer 4 grupper à 8 melkekyr. Det brukes to forskjellige kraftfôrnivå som tilsvarer ca 40 og henholdsvis 10% av kuenes totale energibehov. Kraftfôret dyrkes på Bodin gård. Grovfôr tildeles ad libitum. Forsøksfôret varier fra år til år. Vinteren 2003/2004 sammenlignes krossensilert og tørket bygg. Effekten av ulike slåttetidspunkt undersøkes i 2004/2005, og marine proteinkilder blir tema for fôringsforsøket i 2005/2006. I delprosjekt 2 sammenliknes effekten av 4 økologiske artsblandinger og 2 slåttetidspunkter for eng sammenlignes. Det anlegges to felt, ett på Vågønes og ett på Holt. Hovedutfordringen i økologisk melkeproduksjon vil bli å kunne tilby dyra en fôrrasjon med tilstrekkelig høyt innhold av energi og protein, slik at dyra beholder god helse og fruktbarhet, og gir en akseptabel ytelse. På kort sikt må dette gjøres ved å øke kunnskapen om virkningen av kraftfôrnivå og bruk av eventuelle alternative protein- og energikilder i kombinasjon med surfôr av arter som er tilpasset og anbefales for nordnorske vekstforhold. På noe lengre sikt må det framskaffes kunnskap om bruk også av andre grasarter og andre høsteregimer enn de som tradisjonelt brukes i dag. Den store variasjonen i klima og geografi i Nord-Norge gjør at utprøving av slike blandinger må gjennomføres i hele landsdelen, fordi modeller som er vel egnet i et område ikke nødvendigvis er like egnet i andre. Text Nord-Norge Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF) Bodin ENVELOPE(14.435,14.435,67.274,67.274) Gård ENVELOPE(14.968,14.968,67.160,67.160)
institution Open Polar
collection Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF)
op_collection_id ftorgprints
language English
topic Crop health
quality
protection
Dairy cattle
Feeding and growth
spellingShingle Crop health
quality
protection
Dairy cattle
Feeding and growth
Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
topic_facet Crop health
quality
protection
Dairy cattle
Feeding and growth
description Målet med dette 4-årige prosjektet er å fremskaffe kunnskap om forhold som påvirker sikkerhet og kvalitet i dyrking av grovfôr og lokal produksjon av konsentrerte fôrmidler under økologiske driftsbetingelser i Nord-Norge. Prosjektet består av to deler: En serie med tre fôringsforsøk med melkeku, og et feltforsøk med ulike dyrkingsregimer for eng. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Bodin gård som er under omlegging til økologisk drift. Fôringsforsøkene i delprosjekt 1 innebærer 4 grupper à 8 melkekyr. Det brukes to forskjellige kraftfôrnivå som tilsvarer ca 40 og henholdsvis 10% av kuenes totale energibehov. Kraftfôret dyrkes på Bodin gård. Grovfôr tildeles ad libitum. Forsøksfôret varier fra år til år. Vinteren 2003/2004 sammenlignes krossensilert og tørket bygg. Effekten av ulike slåttetidspunkt undersøkes i 2004/2005, og marine proteinkilder blir tema for fôringsforsøket i 2005/2006. I delprosjekt 2 sammenliknes effekten av 4 økologiske artsblandinger og 2 slåttetidspunkter for eng sammenlignes. Det anlegges to felt, ett på Vågønes og ett på Holt. Hovedutfordringen i økologisk melkeproduksjon vil bli å kunne tilby dyra en fôrrasjon med tilstrekkelig høyt innhold av energi og protein, slik at dyra beholder god helse og fruktbarhet, og gir en akseptabel ytelse. På kort sikt må dette gjøres ved å øke kunnskapen om virkningen av kraftfôrnivå og bruk av eventuelle alternative protein- og energikilder i kombinasjon med surfôr av arter som er tilpasset og anbefales for nordnorske vekstforhold. På noe lengre sikt må det framskaffes kunnskap om bruk også av andre grasarter og andre høsteregimer enn de som tradisjonelt brukes i dag. Den store variasjonen i klima og geografi i Nord-Norge gjør at utprøving av slike blandinger må gjennomføres i hele landsdelen, fordi modeller som er vel egnet i et område ikke nødvendigvis er like egnet i andre.
format Text
title Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
title_short Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
title_full Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
title_fullStr Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
title_full_unstemmed Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge
title_sort økologisk melkeproduksjon i nord-norge
url https://orgprints.org/id/eprint/6556/
long_lat ENVELOPE(14.435,14.435,67.274,67.274)
ENVELOPE(14.968,14.968,67.160,67.160)
geographic Bodin
Gård
geographic_facet Bodin
Gård
genre Nord-Norge
genre_facet Nord-Norge
op_relation /id/eprint/6556/1/NORTHDAIRY_final_report_Norwegian.pdf
{Project} NORTHDAIRY: Økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge. [Organic milk production in Northern Norway.] Runs 2003 - 2006. Project Leader(s): Randby, Dr Åshild and Adler, Steffen , Norwegian Institute for Agricultural and Environmental Research .
_version_ 1766114942724866048