En prospektiv undersøkelse av sammenhengen mellom kosthold og kreft blant middelaldrende kvinner og menn i Norge 1977-1992. Prosjektbeskrivelse

SAMMENDRAGI USA er det anslått at 30% av alle dødsfall som skyldes kreftsykdom kan tilskrives kosthold i voksen alder(inkludert kostholdets betydning for overvekt). 4 Fra Statens helseundersøkelser sine hjertekarundersøkelseri Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland i 1977-83, foreligger data om kosth...

Full description

Bibliographic Details
Published in:Norsk Epidemiologi
Main Author: Veierød, Marit Bragelien
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:English
Published: Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association 2009
Subjects:
Online Access:http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/405
https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.405
Description
Summary:SAMMENDRAGI USA er det anslått at 30% av alle dødsfall som skyldes kreftsykdom kan tilskrives kosthold i voksen alder(inkludert kostholdets betydning for overvekt). 4 Fra Statens helseundersøkelser sine hjertekarundersøkelseri Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland i 1977-83, foreligger data om kosthold for vel50 000 menn og kvinner i alderen 16-56 år. Kopling mot Kreftregisteret og Statistisk sentralbyrå gir ossmulighet til å se nærmere på sammenhengen mellom kosthold og risiko for kreft i en kohortstudie medkomplett oppfølging med hensyn på forekomst av kreft, død og emigrasjon. I henhold til kontrakten ombruk av den koplete datafila, studerer vi i dette prosjektet sammenhengen mellom kosthold og risiko forkreft i magesekk, bukspyttkjertel, livmorhals, prostata, lunger og hud (malignt melanom). Den statistiskestyrken i epidemilogiske studier som denne, samt hvilken betydning målefeil i kostholdsvariablene har forrisikoestimatene og den statistiske styrken, blir også vurdert. Denne artikkelen gir en nærmere presentasjonav prosjektet og de metodene som benyttes.Veierød MB. A prospective study of diet and cancer in middle-aged women and men in Norway1977-1992. Project description. Nor J Epidemiol 1997; 7 (2): 201-204. ENGLISH SUMMARYThe relationship beteen dietary habits and the incidence of cancer is studied in 50,000 Norwegian men andwomen aged 16-56 years attending a Norwegian health screening in 1977-83. Linkage to the CancerRegistry of Norway and the Central Bureau of Statistics of Norway ensure a complete follow-up until 31December 1992. The cancer sites included in this project are the stomach, pancreas, cervix, prostate, lungand malignant melanoma. Diet was recorded on a semi-quantitative food-frequency questionnaire at thetime of screening, and intake of energy and fats are estimated. The attenuation of effect estimates due tomeasurement errors in the dietary variables will be investigated, as well as the power of the study. The projectis not finished yet, and this paper gives a description of the project and the methods of statisticalanalysis. The first results were published in the International Journal of Cancer earlier this year. 1