Summary: | For at lakseindustrien skal bli mer bærekraftig må flere utfordringer adresseres. En av disse områdene er ressurshåndtering, hvor store mengder avfall i form av slam blir sluppet ut fra oppdrett i åpne merder, mens slammet enda inneholder verdifulle ressurser. Mesteparten av slammet som samles og behandles i dag kommer fra landbasert produksjon, men det å samle opp slam fra sjøbasert produksjon burde også bli en prioritet. For at dette skal bli implementert må innholdet i og mengdene slam undersøkes, slik at man kan forsikre seg om at ressursene i slammet blir utnyttet på en effektiv måte. Målene i denne avhandlingen var å undersøke innholdet av slam sluppet ut ved produksjon av laks i åpne merder og kvantifisere mengden slam som sedimenteres rett under merdene. Dette ble gjort ved å samle opp slam fra to forskjellige åpne merder ved samme lokalitet, ved to ulike dybder. Innholdet av karbon, nitrogen, fosfor, aminosyrer, protein, lipider, fettsyrer og aske ble analysert, og en kvantifisering av slammet som ble sedimentert rett under merdene ble gjort, basert på mengdene slam som ble samlet opp. Med denne informasjonen ble det gjort en evaluering rundt bruk av slammet i IMTA, og andre potensielle bruksområder ble foreslått. Det ble funnet at sjøbasert slam fra produksjon i åpne merder har et lavere næringsinnhold sammenlignet med slam fra landbasert smoltproduksjon, hvor kun innholdet av lipider hadde et likt innhold i de ulike slamtypene. Videre ble det funnet at det sjøbaserte slammet mest sannsynlig er mindre effektivt som en ressurs i IMTA sammenlignet med landbasert slam på grunn av det lavere næringsinnholdet, spesielt nitrogeninnholdet. Det sjøbaserte slammet inneholdt også en relativt høy mengde fosfor, noe som vil bli dårlig utnyttet av de fleste marine arter. Mengden slam som ble sedimentert rett under de undersøkte merdene varierte mellom 19-40 kg d-1, mens den teoretiske mengden som ble produsert varierte mellom 170-332 kg d-1. Basert på dette ble bare 13% av det produserte slammet sedimentert rett ...
|