Pygmalion-effekten i klasserommet

Sammendrag Elever uten fullført videregående opplæring har begrensede muligheter for å kunne ta del i framtidens arbeidsmarked (St. meld. nr. 16, 2006). Skolens samfunnsmandat er derfor blant annet å kunne tilby næringslivet fagutdannet arbeidskraft og forberede elevene på et fremtidig samfunns- og...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Jørgensen, Trond Ketil Horn, Steinar
Other Authors: Halvorsen, Kjell Atle
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: NTNU 2022
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3023041
Description
Summary:Sammendrag Elever uten fullført videregående opplæring har begrensede muligheter for å kunne ta del i framtidens arbeidsmarked (St. meld. nr. 16, 2006). Skolens samfunnsmandat er derfor blant annet å kunne tilby næringslivet fagutdannet arbeidskraft og forberede elevene på et fremtidig samfunns- og arbeidsliv. (NOU : 7, 2014). Dette er utgangspunktet for vår masteroppgave. Som skoleledere i videregående skole er vi opptatt av at så mange som mulig av elevene våre fullfører og består utdanningen. På Restaurant og matfag (RM) ved vår skole har det tradisjonelt vært mange elever som kjennetegnes med lave læreforutsetninger og de vil derfor statistisk sett ha begrensede muligheter til å få fullført og bestått videregående opplæring. Det særegne ved vår skole er at nær sagt alle elever på RM fullfører og består fagutdanningen. Ingen sammenlignbare studieretninger kan vise til å ha en slik høy grad av fullført og bestått. Vi har kartlagt og drøftet forhold som har betydning for hvor stor andel av elevene i videregående skole, på programområdet restaurant og matfag på en skole i Lofoten, som fullfører og består utdanningen. Flere tidligere studier som har undersøkt frafall i videregående skole, både i Norge og USA, viser at det er mange forholder som påvirker dette. Det blir påpekt at dette er svært komplekse forhold og at det er en sterk sammenheng mellom individuelle og strukturelle forholder som vekselvis påvirker hverandre Markussen et al. (2008) Vi valgte å gjennomføre en kvalitativ undersøkelse, hvor vi intervjuet tre lærere som underviser på Restaurant- og matfag i dag, tre elever som går på VG2 (2. året), samt to elever som har gått på skolen for noen år siden og som nå er startet i arbeidslivet som kokk. Vi deler analysen i tre ulike deler, hvor vi ser på hva lærerne peker på, hva nåværende elever peker på samt hva tidligere elever vektlegger. Nåværende elever peker på den sterke tilhørigheten de fikk til elevgruppen, de gode relasjonene mellom elever og lærere og mellom elevene, samt tilbakemeldingene de får ...