The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.

En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse, er bruken av dette produktet begrenset. I tidligere studier har...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kazmi, Syed Adnan Ali
Other Authors: Rustad, Turid
Format: Master Thesis
Language:English
Published: NTNU 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3002899
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/3002899
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/3002899 2023-05-15T15:32:48+02:00 The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon. Kazmi, Syed Adnan Ali Rustad, Turid 2021 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/3002899 eng eng NTNU no.ntnu:inspera:91555634:47019145 https://hdl.handle.net/11250/3002899 Master thesis 2021 ftntnutrondheimi 2022-07-06T22:39:55Z En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse, er bruken av dette produktet begrenset. I tidligere studier har modifisert atmosfære-pakning (MAP), antioksidanttilsetning og temperaturkontroll vist seg å forlenge fersk fisks holdbarhet. Denne studien var rettet mot å undersøke kombinasjonen av naturlige antioksidanter, MAP og temperaturkontroll for å forlenge holdbarheten til atlantisk laks. Antioksidantløsning hentet fra naturlige kilder (hellig basilikum, Ocimum sanctum) ble tilberedt for å bruke dem i pakkingsmetoder for laks. Studien ble utført i to lagringseksperimentoppsett som varte i 16 dager. Det første lagringsforsøket ble kombinert med MAP-emballasje (CO2:N2 60:40) hvor en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten antioksidant. Flere kvalitetsendringer under lagring er analysert, inkludert drypptap, mikrobiell vekst og måling av primære og sekundære oksidasjonsprodukter med PV. Det andre eksperimentoppsettet av eksperimentet ble utført ved bruk av vakuumpakkingsmetode mens en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten. Samme analysemetoder ble brukt for å bestemme kvalitetsendringene under lagring. Prøver behandlet med hellig basilikum (Ocimum sanctum) i kombinasjon med MAP-emballasje viste signifikant økt holdbarhet sammenlignet med de øvrige metodene som ble brukt. Derimot var prøven behandlet med hellig basilikum i kombinasjon med vakuumemballasje som en annen signifikant metode der økt holdbarhet ble bevist etter MAP med antioksidantemballasje. Alle andre prøver som ikke ble behandlet med noen antioksidant viste mindre motstand mot økt holdbarhet til tross for bruk av MAP og vakuumemballasje. Det var en forskjell mellom resultatene oppnådd fra MAP-emballasje og vakuumpakning, da MAP viste noe bedre resultater mot forlengelsen av holdbarheten. Avslutningsvis viser resultatene fra denne ... Master Thesis Atlantic salmon Prøven NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language English
description En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse, er bruken av dette produktet begrenset. I tidligere studier har modifisert atmosfære-pakning (MAP), antioksidanttilsetning og temperaturkontroll vist seg å forlenge fersk fisks holdbarhet. Denne studien var rettet mot å undersøke kombinasjonen av naturlige antioksidanter, MAP og temperaturkontroll for å forlenge holdbarheten til atlantisk laks. Antioksidantløsning hentet fra naturlige kilder (hellig basilikum, Ocimum sanctum) ble tilberedt for å bruke dem i pakkingsmetoder for laks. Studien ble utført i to lagringseksperimentoppsett som varte i 16 dager. Det første lagringsforsøket ble kombinert med MAP-emballasje (CO2:N2 60:40) hvor en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten antioksidant. Flere kvalitetsendringer under lagring er analysert, inkludert drypptap, mikrobiell vekst og måling av primære og sekundære oksidasjonsprodukter med PV. Det andre eksperimentoppsettet av eksperimentet ble utført ved bruk av vakuumpakkingsmetode mens en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten. Samme analysemetoder ble brukt for å bestemme kvalitetsendringene under lagring. Prøver behandlet med hellig basilikum (Ocimum sanctum) i kombinasjon med MAP-emballasje viste signifikant økt holdbarhet sammenlignet med de øvrige metodene som ble brukt. Derimot var prøven behandlet med hellig basilikum i kombinasjon med vakuumemballasje som en annen signifikant metode der økt holdbarhet ble bevist etter MAP med antioksidantemballasje. Alle andre prøver som ikke ble behandlet med noen antioksidant viste mindre motstand mot økt holdbarhet til tross for bruk av MAP og vakuumemballasje. Det var en forskjell mellom resultatene oppnådd fra MAP-emballasje og vakuumpakning, da MAP viste noe bedre resultater mot forlengelsen av holdbarheten. Avslutningsvis viser resultatene fra denne ...
author2 Rustad, Turid
format Master Thesis
author Kazmi, Syed Adnan Ali
spellingShingle Kazmi, Syed Adnan Ali
The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
author_facet Kazmi, Syed Adnan Ali
author_sort Kazmi, Syed Adnan Ali
title The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
title_short The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
title_full The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
title_fullStr The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
title_full_unstemmed The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
title_sort effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of atlantic salmon.
publisher NTNU
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/11250/3002899
genre Atlantic salmon
Prøven
genre_facet Atlantic salmon
Prøven
op_relation no.ntnu:inspera:91555634:47019145
https://hdl.handle.net/11250/3002899
_version_ 1766363284541276160