The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.

En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse, er bruken av dette produktet begrenset. I tidligere studier har...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kazmi, Syed Adnan Ali
Other Authors: Rustad, Turid
Format: Master Thesis
Language:English
Published: NTNU 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3002899
Description
Summary:En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse, er bruken av dette produktet begrenset. I tidligere studier har modifisert atmosfære-pakning (MAP), antioksidanttilsetning og temperaturkontroll vist seg å forlenge fersk fisks holdbarhet. Denne studien var rettet mot å undersøke kombinasjonen av naturlige antioksidanter, MAP og temperaturkontroll for å forlenge holdbarheten til atlantisk laks. Antioksidantløsning hentet fra naturlige kilder (hellig basilikum, Ocimum sanctum) ble tilberedt for å bruke dem i pakkingsmetoder for laks. Studien ble utført i to lagringseksperimentoppsett som varte i 16 dager. Det første lagringsforsøket ble kombinert med MAP-emballasje (CO2:N2 60:40) hvor en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten antioksidant. Flere kvalitetsendringer under lagring er analysert, inkludert drypptap, mikrobiell vekst og måling av primære og sekundære oksidasjonsprodukter med PV. Det andre eksperimentoppsettet av eksperimentet ble utført ved bruk av vakuumpakkingsmetode mens en prøve ble behandlet med antioksidant og en annen uten. Samme analysemetoder ble brukt for å bestemme kvalitetsendringene under lagring. Prøver behandlet med hellig basilikum (Ocimum sanctum) i kombinasjon med MAP-emballasje viste signifikant økt holdbarhet sammenlignet med de øvrige metodene som ble brukt. Derimot var prøven behandlet med hellig basilikum i kombinasjon med vakuumemballasje som en annen signifikant metode der økt holdbarhet ble bevist etter MAP med antioksidantemballasje. Alle andre prøver som ikke ble behandlet med noen antioksidant viste mindre motstand mot økt holdbarhet til tross for bruk av MAP og vakuumemballasje. Det var en forskjell mellom resultatene oppnådd fra MAP-emballasje og vakuumpakning, da MAP viste noe bedre resultater mot forlengelsen av holdbarheten. Avslutningsvis viser resultatene fra denne ...