Antimikrobielle og antioksidative egenskaper ved butare (A. Esculenta), og bruk av butare som absorbent ved modifisert atmosfære pakking (MAP) av atlantisk laks (Salmo salar L.)

Det ble utført innledende forøk for å undersøke den mikrobiologiske floraen som eksisterer på rå og tørket (usterilisert), samt tørket gammabestrålt (sterilisert) butare. Dette ble undersøkt ved å dyrke prøver av disse algene på åtte ulike medier; Jernagar (totalkim), Long and Hammer (total psykrofi...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Skadal, Markus Lie
Other Authors: Lerfall, Jørgen
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: NTNU 2018
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2564439
Description
Summary:Det ble utført innledende forøk for å undersøke den mikrobiologiske floraen som eksisterer på rå og tørket (usterilisert), samt tørket gammabestrålt (sterilisert) butare. Dette ble undersøkt ved å dyrke prøver av disse algene på åtte ulike medier; Jernagar (totalkim), Long and Hammer (total psykrofil flora), MRS (melkesyrebakterier), STAA (Brochothrix thermosphacta), Pseudomonas agar (Pseudomonas spp.), medie for anaerobe sporedannere, petrifilm for Enterobacteriaceae og petrifilm for mugg og gjær. Prøvene ble også lagret i modifisert atmosfære (CO2:N2, 60:40) ved 4 °C i inntil 14 dager. Det ble ikke observert signifikant vekst av mikroorganismer på de gammabestrålte algene i dette forsøket. Prøvene som ble dyrket på Jernagar viste størst vekst og disse prøvene viste signifikant (α = 0,05) lavere vekst for steriliserte alger i forhold til rå og usterilisert alge. Målet med denne masteroppgaven var å finne ut om butare hadde potensiale for å brukes som absorbent ved lagring av et filetprodukt av atlantisk laks (Salmo salar L.). I forbindelse med dette ble det undersøkt hvilken effekt butare hadde, i forhold til en konvensjonell absorbent, på vekst av mikroorganismer på laks. Denne analysen ble gjennomført ved å pakke laks med og uten butare i modifisert atmosfære (CO2:N2, 50:50). Det ble også laget prøver inokulert med Aeromonas Salmonicida for å finne ut om butare kunne ha en antimikrobiell effekt på denne bakterien. Alle fire gruppene ble lagret inntil 21 dager ved 4 °C i modifisert atmosfære (CO2:N2, 50:50). Det ble tatt ut prøver på dag 0 og hver påfølgende tredje dag. Prøvene ble analysert for vekst av kolonidannende enheter ved dyrking på tre ulike medier; Jernagar (total kim), Stivelse og Ampicillin agar (Aeromonas spp.) og MRS-medie (melkesyrebakterier). Prøvene med butare som absorbent viste signifikant lavere total kim enn prøvene med konvensjonell absorbent ved dyrking på Jernagar. Særlig ble det funnet en stor forskjell mellom prøvene med og uten butare ved dyrking av de ikke-inokulerte prøvene på Jernagar. For prøvene dyrket på Stivelse og ampicillin agar var det kun vekst på de inokulerte prøvene og inokulerte prøver med alge hadde signifikant lavere vekst enn inokulerte prøver uten alge. For prøvene dyrket på MRS-medie var det en tydelig større vekst for prøvene uten alge enn prøvene med alge. Det ble også utført analyser for total fenol og antioksidantkapasitet for rå og tørket (steril og usteril) butare. Disse analysene ble gjennomført ved å ekstrahere kjemiske komponenter fra butare med metanol:vann (60:40) som løsemiddel. Ekstraktene ble analysert for totalt fenolinnhold ved sammenlikning med en gallussyre stamløsning og antioksidantkapasiteten ble funnet ved DPPH-metode. Prøver av steril tørket butare viste det høyeste fenolinnholdet og den beste antioksidantkapasiteten. På bakgrunn av resultatene kan det konkluderes med at butare har en antimikrobiell effekt på den generelle floraen hos et filetprodukt av atlantisk laks. Det kan også konkluderes med at tørket sterilisert butare er bedre egnet som absorbent enn rå eller tørket usterilisert butare. Vi kan også konkludere med at ekstrakter av tørket sterilisert butare vil gi høyere utbytte av fenoler enn ekstrakt av rå butare eller butare som bare er tørket. Man kan også konkludere med at ekstrakter av sterilisert og tørket butare vil ha bedre evne til å binde opp frie radikaler enn ekstrakt av rå butare eller butare som bare er tørket.