Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940

Kvinners rolle i byggingen av institusjoner for barn, syke og gamle har fått stadig større oppmerksomhet i den skandinaviske velferdsforskningen. De nye institusjonene fikk gjennomgående betegnelsen "hjem", og nettopp koplingen mellom kvinne og hjem kan ha ført til klare oppfatninger om hv...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Hamran, Torunn
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:unknown
Published: Novus forlag 2007
Subjects:
Online Access:http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930
id ftnovusforlagojs:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/930
record_format openpolar
spelling ftnovusforlagojs:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/930 2023-05-15T17:24:08+02:00 Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940 Hamran, Torunn 2007-09-09 application/pdf http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930 unknown Novus forlag http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930/923 http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930 Opphavsrett 2015 Sosiologi i dag Sosiologi i dag; Vol 37 Nr 2 (2007): Utfordringer for kvalitativ forskning 1893-4617 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fagfellevurdert artikkel 2007 ftnovusforlagojs 2022-04-29T12:28:04Z Kvinners rolle i byggingen av institusjoner for barn, syke og gamle har fått stadig større oppmerksomhet i den skandinaviske velferdsforskningen. De nye institusjonene fikk gjennomgående betegnelsen "hjem", og nettopp koplingen mellom kvinne og hjem kan ha ført til klare oppfatninger om hvordan de nye "hjemmene" var. Betegnelser som moderlighet, hjemlighet og intimitet fremstilles som sentrale kjennetegn, til tross for (eller på grunn av) av manglende empirisk belegg. Historisk forskning har påvist en sterk idealisering av hjemmet rundt 1900-tallet, men den var preskriptiv og reflekterte nødvendigvis ikke virkelige hjem. Hensikten med denne artikkelen er å argumentere for at en institusjon, eller en hvilken som helst sosial ordning, ikke kan sees uavhengig av de bestemte aktørene som skapte dem - eller det stedet de ble skapt på. Først da er det mulig å si noe om hvilken, eller hvis, idé om et hjem som ble (søkt) realisert. Et fenomenologisk perspektiv på hjemmet tar gjerne utgangspunkt i menneskets behov for identitet, intimitet, trygghet og mening. I et sosiologisk perspektiv blir de aspektene fenomenologien påpeker som viktige, skapt gjennom tidkrevende arbeid, og relevante kategorier kan være knyttet til arbeidets organisering. "Et hjem" kan være så mangt, og analysen må derfor trekke veksler både på materielle, strukturelle og symbolske aspekter. Article in Journal/Newspaper Nord-Norge Novus - Online tidsskrifter (Novus forlag)
institution Open Polar
collection Novus - Online tidsskrifter (Novus forlag)
op_collection_id ftnovusforlagojs
language unknown
description Kvinners rolle i byggingen av institusjoner for barn, syke og gamle har fått stadig større oppmerksomhet i den skandinaviske velferdsforskningen. De nye institusjonene fikk gjennomgående betegnelsen "hjem", og nettopp koplingen mellom kvinne og hjem kan ha ført til klare oppfatninger om hvordan de nye "hjemmene" var. Betegnelser som moderlighet, hjemlighet og intimitet fremstilles som sentrale kjennetegn, til tross for (eller på grunn av) av manglende empirisk belegg. Historisk forskning har påvist en sterk idealisering av hjemmet rundt 1900-tallet, men den var preskriptiv og reflekterte nødvendigvis ikke virkelige hjem. Hensikten med denne artikkelen er å argumentere for at en institusjon, eller en hvilken som helst sosial ordning, ikke kan sees uavhengig av de bestemte aktørene som skapte dem - eller det stedet de ble skapt på. Først da er det mulig å si noe om hvilken, eller hvis, idé om et hjem som ble (søkt) realisert. Et fenomenologisk perspektiv på hjemmet tar gjerne utgangspunkt i menneskets behov for identitet, intimitet, trygghet og mening. I et sosiologisk perspektiv blir de aspektene fenomenologien påpeker som viktige, skapt gjennom tidkrevende arbeid, og relevante kategorier kan være knyttet til arbeidets organisering. "Et hjem" kan være så mangt, og analysen må derfor trekke veksler både på materielle, strukturelle og symbolske aspekter.
format Article in Journal/Newspaper
author Hamran, Torunn
spellingShingle Hamran, Torunn
Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
author_facet Hamran, Torunn
author_sort Hamran, Torunn
title Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
title_short Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
title_full Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
title_fullStr Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
title_full_unstemmed Å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. Nord-Norge før 1940
title_sort å skape et hjem - kvinners plass i den tidlige institusjonsbyggingen. nord-norge før 1940
publisher Novus forlag
publishDate 2007
url http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930
genre Nord-Norge
genre_facet Nord-Norge
op_source Sosiologi i dag; Vol 37 Nr 2 (2007): Utfordringer for kvalitativ forskning
1893-4617
op_relation http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930/923
http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/930
op_rights Opphavsrett 2015 Sosiologi i dag
_version_ 1766115021495992320