Forbedring av miljøbetingelsene ved levendelagring av kongekrabbe

- Salg av levende kongekrabbe har de siste årene økt betydelig og utgjorde ca. 35 % av den samlede kongekrabbefangsten i sesongen 2013. Selv om kongekrabbe har alle naturgitte forutsetninger for levendelagring og levendesalg er det viktig å utvikle skånsomme metoder som sikrer høy kvalitet og best m...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Siikavuopio, Sten Ivar, James, Philip, Mortensen, Atle, Olsen, Bjørn R., Midling, Kjell Øyvind, Evensen, Tor Hatten
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/283537
Description
Summary:- Salg av levende kongekrabbe har de siste årene økt betydelig og utgjorde ca. 35 % av den samlede kongekrabbefangsten i sesongen 2013. Selv om kongekrabbe har alle naturgitte forutsetninger for levendelagring og levendesalg er det viktig å utvikle skånsomme metoder som sikrer høy kvalitet og best mulig dyrevelferd under levendelagring og transport til marked. Målet med prosjektet var derfor å erverve ny kunnskap som kan brukes av kongekrabbenæringen for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd under levendelagring av kongekrabbe. For å belyse disse problemstillingene ble det til sammen satt opp fire ulike delforsøk: 1) Optimal individtetthet, 2) Betydning av fôring tilgjengelighet på krabbevelferd, 3) Tilrettelegging for levende transport til marked, 4) Velferdstiltak for kongekrabbe som har dårlig kondisjon. Sales of live king crab have increased significantly in the past few years and accounted for approximately 35 % of the total catch of king crab in the 2013 catch season. King crabs have all the natural attributes necessary for live storage and export. However, it is important to develop suitable holding and transport techniques that ensure a high quality product reaches the market as well as maintaining the best possible animal welfare conditions during live storage and transport. The aim of the project was to develop techniques that can be used by the king crab industry to ensure high survival, quality and the best possible animal welfare during live storage of crab. Experiments were conducted on: 1) Optimal stocking density, 2) The effects of feed availability on crab welfare, 3) Protocols for live transport to market, 4) Welfare measures for king crab in poor condition.