Fangstskader på ferskt råstoff (torsk) levert fra kystflåten. Fangstskadeindeks til bruk i mottakskontroll og kvalitetssortering

- Det er behov for bedre mottakskontroll og sortering av ferskt råstoff etter kvalitet, gjerne koblet opp mot råstoffprisen. For å kunne gjøre dette kreves det standardiserte metoder og verktøy, basert på kvalitetsegenskaper i råstoffet som har betydning for produktkvaliteten og økonomien i produksj...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Akse, Leif, Joensen, Sjurdur
Format: Report
Language:Norwegian
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/282695
Description
Summary:- Det er behov for bedre mottakskontroll og sortering av ferskt råstoff etter kvalitet, gjerne koblet opp mot råstoffprisen. For å kunne gjøre dette kreves det standardiserte metoder og verktøy, basert på kvalitetsegenskaper i råstoffet som har betydning for produktkvaliteten og økonomien i produksjonen. Dette var bakgrunnen for at prosjektet ”Kvalitetsfeil i råstoff (torsk) levert fra kystflåten” ble gjennomført i 2002 og 2003, med Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond, Norges Forskningsråd og Norges råfisklag som oppdragsgivere. Rapporten diskuterer begrepet råstoffkvalitet og beskriver ni ulike kategorier av fangstskader som kan oppstå på ferskt råstoff (torsk), fisket med vanlige redskapstyper i kystfisket, som garn, line, snurrevad og juksa. Rapporten beskriver også en mulig metode for sensorisk vurdering av fangstskader på ferskt kjølt råstoff. Better methods and routines are needed within the fishing industry, in order to monitor the quality of raw material received from the fishing vessels. It is essential that quality evaluation of raw material is based on defects that are important for the final product, regarding quality and yield. This report deals primarily with quality defects caused by the catching and bleeding operations onboard coastal fishing vessels. Atlantic cod is used as an example species. Nine different quality defects are described and illustrated by pictures. Finally a possible method for sensory evaluation of these defects, on fresh, chilled raw material, is outlined.