Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg

Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordin...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Akse, Leif, Joensen, Sjurdur, Tobiassen, Torbjørn, Skøtt, Peter
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) 2006
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2576901
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576901
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576901 2023-05-15T16:32:51+02:00 Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg Rapport/Report 23/2006 English summary Akse, Leif Joensen, Sjurdur Tobiassen, Torbjørn Skøtt, Peter 2006 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576901 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=BAgV5fxm0eb%2bejWiHCmQhHrbSEdlILgLaCMpQ82co0g%3d&docid=061479aa19aad40659b27666f8d77ad36 Nofima AS: 20187 urn:isbn:978-82-7251-599-6 http://hdl.handle.net/11250/2576901 cristin:1238570 21 23/2006 Research report 2006 ftnofima 2022-11-18T06:51:01Z Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordinært iskjølte produkter produsert, distribuert, ompakket og kjølelagret. Råstoffet til produksjon av superkjølte loins og iskjølte referanseprodukter hadde vært lagret på to ulike måter om bord på tråleren, enten iset i kasser eller kjølt ved lavere temperatur i større (400 l) kar. Analyser av sensorisk kvalitet, spalting, total flyktig nitrogen, mikrobiologisk kvalitet og drypptap viste at: – Superkjøling under distribusjon før MA-pakking forbedret produktkvaliteten og forlenget holdbarheten med 1–2 døgn, sammenlignet med vanlig iskjøling. – Etter ompakking i MA var det høyere drypptap fra produktene av superkjølte enn av iskjølte loins. – MA-produkter av loins som hadde vært superkjølt var signifikant mindre spaltet enn tilsvarende produkter som hadde vært vanlig kjølt hele tiden. – Det var ikke signifikante forskjeller avhengig av om råstoffet var lagret i kasser eller kar på tråleren. Rapport/Report 23/2006 English summary Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg publishedVersion Report Hammerfest Nofima Knowledge Archive (Brage) Stykket ENVELOPE(6.471,6.471,62.764,62.764)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordinært iskjølte produkter produsert, distribuert, ompakket og kjølelagret. Råstoffet til produksjon av superkjølte loins og iskjølte referanseprodukter hadde vært lagret på to ulike måter om bord på tråleren, enten iset i kasser eller kjølt ved lavere temperatur i større (400 l) kar. Analyser av sensorisk kvalitet, spalting, total flyktig nitrogen, mikrobiologisk kvalitet og drypptap viste at: – Superkjøling under distribusjon før MA-pakking forbedret produktkvaliteten og forlenget holdbarheten med 1–2 døgn, sammenlignet med vanlig iskjøling. – Etter ompakking i MA var det høyere drypptap fra produktene av superkjølte enn av iskjølte loins. – MA-produkter av loins som hadde vært superkjølt var signifikant mindre spaltet enn tilsvarende produkter som hadde vært vanlig kjølt hele tiden. – Det var ikke signifikante forskjeller avhengig av om råstoffet var lagret i kasser eller kar på tråleren. Rapport/Report 23/2006 English summary Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg publishedVersion
format Report
author Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Tobiassen, Torbjørn
Skøtt, Peter
spellingShingle Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Tobiassen, Torbjørn
Skøtt, Peter
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
author_facet Akse, Leif
Joensen, Sjurdur
Tobiassen, Torbjørn
Skøtt, Peter
author_sort Akse, Leif
title Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
title_short Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
title_full Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
title_fullStr Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
title_full_unstemmed Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
title_sort temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
publisher Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
publishDate 2006
url http://hdl.handle.net/11250/2576901
long_lat ENVELOPE(6.471,6.471,62.764,62.764)
geographic Stykket
geographic_facet Stykket
genre Hammerfest
genre_facet Hammerfest
op_source 21
23/2006
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=BAgV5fxm0eb%2bejWiHCmQhHrbSEdlILgLaCMpQ82co0g%3d&docid=061479aa19aad40659b27666f8d77ad36
Nofima AS: 20187
urn:isbn:978-82-7251-599-6
http://hdl.handle.net/11250/2576901
cristin:1238570
_version_ 1766022593367769088