Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg
Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordin...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | unknown |
Published: |
Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
2006
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11250/2576901 |
id |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576901 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2576901 2023-05-15T16:32:51+02:00 Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg Rapport/Report 23/2006 English summary Akse, Leif Joensen, Sjurdur Tobiassen, Torbjørn Skøtt, Peter 2006 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2576901 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=BAgV5fxm0eb%2bejWiHCmQhHrbSEdlILgLaCMpQ82co0g%3d&docid=061479aa19aad40659b27666f8d77ad36 Nofima AS: 20187 urn:isbn:978-82-7251-599-6 http://hdl.handle.net/11250/2576901 cristin:1238570 21 23/2006 Research report 2006 ftnofima 2022-11-18T06:51:01Z Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordinært iskjølte produkter produsert, distribuert, ompakket og kjølelagret. Råstoffet til produksjon av superkjølte loins og iskjølte referanseprodukter hadde vært lagret på to ulike måter om bord på tråleren, enten iset i kasser eller kjølt ved lavere temperatur i større (400 l) kar. Analyser av sensorisk kvalitet, spalting, total flyktig nitrogen, mikrobiologisk kvalitet og drypptap viste at: – Superkjøling under distribusjon før MA-pakking forbedret produktkvaliteten og forlenget holdbarheten med 1–2 døgn, sammenlignet med vanlig iskjøling. – Etter ompakking i MA var det høyere drypptap fra produktene av superkjølte enn av iskjølte loins. – MA-produkter av loins som hadde vært superkjølt var signifikant mindre spaltet enn tilsvarende produkter som hadde vært vanlig kjølt hele tiden. – Det var ikke signifikante forskjeller avhengig av om råstoffet var lagret i kasser eller kar på tråleren. Rapport/Report 23/2006 English summary Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg publishedVersion Report Hammerfest Nofima Knowledge Archive (Brage) Stykket ENVELOPE(6.471,6.471,62.764,62.764) |
institution |
Open Polar |
collection |
Nofima Knowledge Archive (Brage) |
op_collection_id |
ftnofima |
language |
unknown |
description |
Rapporten presenterer resultatene fra et forsøk der torskeloins ble superkjølt til kjernetemperatur <-1 ˚C i Hammerfest, transportert med bil til Danmark, stykket opp, pakket i modifisert atmosfære (MA) og kjølelagret ved + 2 ˚C inn til holdbarhetstidens utløp. Som referanse ble tilsvarende ordinært iskjølte produkter produsert, distribuert, ompakket og kjølelagret. Råstoffet til produksjon av superkjølte loins og iskjølte referanseprodukter hadde vært lagret på to ulike måter om bord på tråleren, enten iset i kasser eller kjølt ved lavere temperatur i større (400 l) kar. Analyser av sensorisk kvalitet, spalting, total flyktig nitrogen, mikrobiologisk kvalitet og drypptap viste at: – Superkjøling under distribusjon før MA-pakking forbedret produktkvaliteten og forlenget holdbarheten med 1–2 døgn, sammenlignet med vanlig iskjøling. – Etter ompakking i MA var det høyere drypptap fra produktene av superkjølte enn av iskjølte loins. – MA-produkter av loins som hadde vært superkjølt var signifikant mindre spaltet enn tilsvarende produkter som hadde vært vanlig kjølt hele tiden. – Det var ikke signifikante forskjeller avhengig av om råstoffet var lagret i kasser eller kar på tråleren. Rapport/Report 23/2006 English summary Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg publishedVersion |
format |
Report |
author |
Akse, Leif Joensen, Sjurdur Tobiassen, Torbjørn Skøtt, Peter |
spellingShingle |
Akse, Leif Joensen, Sjurdur Tobiassen, Torbjørn Skøtt, Peter Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
author_facet |
Akse, Leif Joensen, Sjurdur Tobiassen, Torbjørn Skøtt, Peter |
author_sort |
Akse, Leif |
title |
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
title_short |
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
title_full |
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
title_fullStr |
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
title_full_unstemmed |
Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. Superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
title_sort |
temperaturstyring ved produksjon av fersk filet – fra fangst til marked. superkjøling - konsekvenser for holdbarhet og kvalitet under distribusjon og salg |
publisher |
Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) |
publishDate |
2006 |
url |
http://hdl.handle.net/11250/2576901 |
long_lat |
ENVELOPE(6.471,6.471,62.764,62.764) |
geographic |
Stykket |
geographic_facet |
Stykket |
genre |
Hammerfest |
genre_facet |
Hammerfest |
op_source |
21 23/2006 |
op_relation |
Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=BAgV5fxm0eb%2bejWiHCmQhHrbSEdlILgLaCMpQ82co0g%3d&docid=061479aa19aad40659b27666f8d77ad36 Nofima AS: 20187 urn:isbn:978-82-7251-599-6 http://hdl.handle.net/11250/2576901 cristin:1238570 |
_version_ |
1766022593367769088 |