Selkjøtt

Utgangspunktet for forsøkene er å ta vare på mest mulig av selkjøttet til konsum. Vi har valgt å se nærmere på grunnleggende egenskaper ved selkjøtt under modning og fryselagring. Biffkjøttet som ble benyttet er fra klappmyss og grønlandssel. Målingene av kjøttutbytte samsvarer med tidligere målinge...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Joensen, Sjurdur, Olsen, Jan-Vidar
Format: Report
Language:unknown
Published: Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) 2000
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2574305
id ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2574305
record_format openpolar
spelling ftnofima:oai:nofima.brage.unit.no:11250/2574305 2023-05-15T16:32:13+02:00 Selkjøtt Joensen, Sjurdur Olsen, Jan-Vidar 2000 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/2574305 mis unknown Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) Nofima rapportserie https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=oUDYDpRetINCgCZSOF316hcFZx9xqy73tBqZuT3L%2fME%3d&docid=08cc7f699e0214c5787875b2ea394cd31 Nofima AS: 3071 urn:isbn:82-7251-462-1 http://hdl.handle.net/11250/2574305 cristin:1175315 40 22/2000 Research report 2000 ftnofima 2022-11-18T06:50:51Z Utgangspunktet for forsøkene er å ta vare på mest mulig av selkjøttet til konsum. Vi har valgt å se nærmere på grunnleggende egenskaper ved selkjøtt under modning og fryselagring. Biffkjøttet som ble benyttet er fra klappmyss og grønlandssel. Målingene av kjøttutbytte samsvarer med tidligere målinger. Biff, sveiver og indrefilet er nok mest aktuelle for konsum, mens restkjøttet, som var skrapet av med roterende kniv, inneholder mye beinrester og fett. De mørnings- og kjølemetoder som ble forsøkt, viste seg i praksis å ha liten effekt på kjøttets mørhet. Kjøttet var mørt uansett behandling. Harskning er et av de viktigste kvalitetsproblem med selkjøtt. Glassering hadde ikke forventet effekt fordi vannet var forurenset med kopper. Glassering med tilsetning av antioksidanter hadde god effekt mot harskning. Vakuum pakking bør utprøves. Det ble målt klart mer harskning i prøver med mye fett. Det er antydninger til mer harskning i kjøtt som har ligget i is og sjø, enn om det ligger på kjølerom. Væskeslipp er også et betydelig kvalitetsproblem ved tining av selkjøtt. Det var mulig å redusere væskeslippet ved å forbehandle kjøttet i is og sjø eller i is og sjø + fosfat før kjøttet legges på kjølerom. Videre undersøkelser bør konsentreres om harskning, veskeslipp og farge i selkjøttet. Selkjøtt publishedVersion Report Grønlandssel Klappmyss Nofima Knowledge Archive (Brage)
institution Open Polar
collection Nofima Knowledge Archive (Brage)
op_collection_id ftnofima
language unknown
description Utgangspunktet for forsøkene er å ta vare på mest mulig av selkjøttet til konsum. Vi har valgt å se nærmere på grunnleggende egenskaper ved selkjøtt under modning og fryselagring. Biffkjøttet som ble benyttet er fra klappmyss og grønlandssel. Målingene av kjøttutbytte samsvarer med tidligere målinger. Biff, sveiver og indrefilet er nok mest aktuelle for konsum, mens restkjøttet, som var skrapet av med roterende kniv, inneholder mye beinrester og fett. De mørnings- og kjølemetoder som ble forsøkt, viste seg i praksis å ha liten effekt på kjøttets mørhet. Kjøttet var mørt uansett behandling. Harskning er et av de viktigste kvalitetsproblem med selkjøtt. Glassering hadde ikke forventet effekt fordi vannet var forurenset med kopper. Glassering med tilsetning av antioksidanter hadde god effekt mot harskning. Vakuum pakking bør utprøves. Det ble målt klart mer harskning i prøver med mye fett. Det er antydninger til mer harskning i kjøtt som har ligget i is og sjø, enn om det ligger på kjølerom. Væskeslipp er også et betydelig kvalitetsproblem ved tining av selkjøtt. Det var mulig å redusere væskeslippet ved å forbehandle kjøttet i is og sjø eller i is og sjø + fosfat før kjøttet legges på kjølerom. Videre undersøkelser bør konsentreres om harskning, veskeslipp og farge i selkjøttet. Selkjøtt publishedVersion
format Report
author Joensen, Sjurdur
Olsen, Jan-Vidar
spellingShingle Joensen, Sjurdur
Olsen, Jan-Vidar
Selkjøtt
author_facet Joensen, Sjurdur
Olsen, Jan-Vidar
author_sort Joensen, Sjurdur
title Selkjøtt
title_short Selkjøtt
title_full Selkjøtt
title_fullStr Selkjøtt
title_full_unstemmed Selkjøtt
title_sort selkjøtt
publisher Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
publishDate 2000
url http://hdl.handle.net/11250/2574305
genre Grønlandssel
Klappmyss
genre_facet Grønlandssel
Klappmyss
op_source 40
22/2000
op_relation Nofima rapportserie
https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=oUDYDpRetINCgCZSOF316hcFZx9xqy73tBqZuT3L%2fME%3d&docid=08cc7f699e0214c5787875b2ea394cd31
Nofima AS: 3071
urn:isbn:82-7251-462-1
http://hdl.handle.net/11250/2574305
cristin:1175315
_version_ 1766021968933421056