Nasjonalt tilsynsprogram for produksjon av skjell og andre bløtdyr 2012. Kjemiske forurensende stoffer og mikroorganismer

I den mikrobiologiske delen av tilsynsprogrammet for skjell, tok Mattilsynet i 2012 ut i alt 382 prøver fordelt gjennom hele året. Av disse var 307 prøver av blåskjell (Mytilus edulis), 37 av kamskjell (Pecten maximus), 34 av østers (Ostrea edulis) og fire av oskjell (Modiolus modiolus). Prøvene ble...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Duinker, Arne, Lunestad, Bjørn Tore, Roiha, Irja Sunde, Julshamn, Kåre
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: NIFES 2013
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3023506
Description
Summary:I den mikrobiologiske delen av tilsynsprogrammet for skjell, tok Mattilsynet i 2012 ut i alt 382 prøver fordelt gjennom hele året. Av disse var 307 prøver av blåskjell (Mytilus edulis), 37 av kamskjell (Pecten maximus), 34 av østers (Ostrea edulis) og fire av oskjell (Modiolus modiolus). Prøvene ble sendt til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) etter instruks utarbeidet av Mattilsynet, Seksjon for fisk og sjømat. Ved NIFES ble alle prøvene analysert for E. coli og til sammen 13 av prøvene ble også analysert for enterokokker. Videre ble 48 av prøvene undersøkt med hensyn på Salmonella. Antall E. coli ble bestemt ved en flerrørs fortynningsmetodikk (MPN) i henhold til EUs referansemetode (Donovans metode, ISO ), mens enterokokker ble bestemt ved hjelp av NMKL metode nr. 68, 5. utgave 2011: Enterococcus, bestemmelse i næringsmidler. Prøvene ble analysert med hensyn på forekomst av Salmonella ved hjelp av en automatisert immunologisk metodikk (ELFA, Vidas Salmonella), kombinert med konvensjonell dyrkning og verifikasjon for eventuelle positive prøver. Innholdet av E. coli var 230/100 g i 325 (85 %) av de 382 prøvene som ble undersøkt, og kom dermed under EUs grenseverdi for klassifisering av dyrkingslokaliteter til såkalte A-områder. De øvrige 57 prøvene (15 %) hadde innhold av E. coli over 230/100 g. Høyeste avleste konsentrasjoner av E. coli for blåskjell var på over /100 g, for kamskjell 1 300/100 g, for østers /100 g og for oskjell 130/100 g. Av prøvene som ble undersøkt med tanke på E. coli, var 39 fra sluttprodukter, og fordelte seg med 24 av kamskjell, 13 av blåskjell og to av oskjell. Av disse hadde fem prøver E. coli i konsentrasjoner over 230/100g. Dette var en prøve av blåskjell tatt ut i Nord-Trøndelag, der påvist mengde var 790/100 g. Fire prøver av kamskjell ble tatt ut, hvorav en ble tatt ut i Nord-Trøndelag, der påvist mengde var 490/100 g, og tre ble tatt ut i Sør-Trøndelag, der påvist mengde var 310/100 g for den ene prøven og 790/100 g for to av prøvene. Enterokokker ...