Kvikksølvinnhold i fisk og annen sjømat ved vraket av U-864 vest av Fedje

Denne rapporten viser resultater fra overvåkningen for Kystverket i 2016 av kvikksølv i sjømat ved ubåtvraket U-864 vest av Fedje. Vi analyserte prøver av brosme, taskekrabbe, lange, torsk, lyr, lusuer, sei, skjellbrosme, hågjel, svarthå, havmus, trollkrabbe og blyantkråkebolle. Femten av 92 brosmer...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Frantzen, Sylvia, Otterå, Håkon Magne, Heldal, Hilde Elise, Måge, Amund
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Havforskningsinstituttet 2018
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2562430
Description
Summary:Denne rapporten viser resultater fra overvåkningen for Kystverket i 2016 av kvikksølv i sjømat ved ubåtvraket U-864 vest av Fedje. Vi analyserte prøver av brosme, taskekrabbe, lange, torsk, lyr, lusuer, sei, skjellbrosme, hågjel, svarthå, havmus, trollkrabbe og blyantkråkebolle. Femten av 92 brosmer hadde kvikksølvnivå over grenseverdien for mattrygghet, alle relativt stor fisk. Kvikksølvnivået i brosme var likevel ikke høyere enn bakgrunnsnivå for kysten av Vestlandet. Annen fisk og klokjøtt av krabbe hadde kvikksølvnivåer under gjeldende grenseverdier. Kvikksølvnivået i brunmat av taskekrabbe prøvetatt ved vraket av U-864 var noe forhøyet (ingen grenseverdi). Også trollkrabbe hadde relativt høye kvikksølvnivåer i hepatopankreas (fordøyelseskjertelen). Krabbe får trolig i seg metallisk kvikksølv fra det forurensede sedimentet som ikke akkumuleres i klokjøtt. Ingen av resultatene fra prøvetakingen i 2016 tyder på at arbeidet i juni med etablering av en støttefylling medførte økning i innholdet av kvikksølv i organismene. publishedVersion