Kadmiumanalyser i produkter av taskekrabbe kjøpt inn i 2016

Prosessering og geografisk opprinnelse påvirker kadmiumnivåer i krabbe. For å undersøke kadmiumnivåene i krabbeprodukter tilgjengelig for forbrukere, analyserte vi ulike produkter av taskekrabbe (Cancer pagurus) kjøpt inn i butikker i Bergensområdet og i Svolvær i januar-mars 2016. Vi analyserte 21...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Frantzen, Sylvia, Duinker, Arne, Sanden, Monica, Måge, Amund
Format: Report
Language:unknown
Published: Havforskningsinstituttet 2018
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2562416
Description
Summary:Prosessering og geografisk opprinnelse påvirker kadmiumnivåer i krabbe. For å undersøke kadmiumnivåene i krabbeprodukter tilgjengelig for forbrukere, analyserte vi ulike produkter av taskekrabbe (Cancer pagurus) kjøpt inn i butikker i Bergensområdet og i Svolvær i januar-mars 2016. Vi analyserte 21 hele kokte krabber (klokjøtt og brunmat), 55 løse krabbeklør, 50 fylte krabbeskjell, 20 bokser hermetisk krabbe naturell og 15 bokser hermetisk krabbepostei. Brunmat av de hele kokte krabbene hadde de høyeste kadmiumnivåene, med et gjennomsnitt på 4,0 mg/kg våtvekt. Hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell hadde de nesthøyeste kadmiumnivåene, med gjennomsnitt på henholdsvis 1,3 og 0,95 mg/kg våtvekt. Både brunmat, hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell hadde gjennomsnittlige kadmiumverdier over 0,5 mg/kg, grenseverdien som for krabbe gjelder klokjøtt. Klokjøtt fra løse klør hadde de laveste kadmiumnivåene, med gjennomsnitt på 0,010 mg/kg og ingen over grenseverdien. Klokjøtt av helkokte krabber hadde et snitt på 0,12 mg/kg, der en prøve var over grenseverdien. Hermetisk krabbe naturell hadde betydelig lavere kadmiumnivå enn hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell, men høyere enn klokjøtt, med gjennomsnittlig kadmiumkonsentrasjon på 0,25 mg/kg og ingen prøve over 0,5 mg/kg. publishedVersion