Scavenger community on wolf-killed ungulates in the boreal forest in south-east Norway

Åtselspising er en av flere fôringsstrategier for å utnytte matressurser, og en viktig økologisk prosess i nedbrytingen. Bruk av åter er vanlig i perioder med miljøstress, for eksempel ved mangel på byttedyrarter, og som en alternativ matressurs. I et ulverevir vil det alltid være tilgjengelige kada...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Elnan, Rune
Format: Master Thesis
Language:English
Published: Høgskolen i Innlandet 2022
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/3043653
Description
Summary:Åtselspising er en av flere fôringsstrategier for å utnytte matressurser, og en viktig økologisk prosess i nedbrytingen. Bruk av åter er vanlig i perioder med miljøstress, for eksempel ved mangel på byttedyrarter, og som en alternativ matressurs. I et ulverevir vil det alltid være tilgjengelige kadaver avhengig av ulvenes drapstakt. I denne studien har jeg undersøkt bruken av ulvedrepte klauvdyr i Sørøst-Norge. Viltkameraer ble satt opp på 33 kadaver for å overvåke aktiviteten til åtselartene. Totalt undersøkte jeg aktivitetsmønsteret til 6 fugler og 4 pattedyr i åtseldyrsamfunnet. Samtlige kadaver hadde besøk av åtseldyr. De mest tallrike besøkende ut ifra time-lapse bilder var kråkefamilien (Corvidae), kongeørn (Aquila chrysaetos), rødrev (Vulpes vulpes) og jerv (Gulo gulo). Analyser av aktiviteten basert på time-lapse bilder ble gjort for å vise aktivitetsmønsteret til hver art. Jeg skilte mellom aktivitet gjennom døgnet, og for de første 21 dagene etter kameraovervåking startet. Resultatene viser en høy grad av overlapp i aktivitetsmønsteret for alle kombinasjoner av fugler, høy til moderat for pattedyr, og moderat til lavt for kombinasjoner mellom pattedyr og fugler. Videre var sannsynligheten for pattedyrarter på kadaveret høyest mellom 20:00 – 06:00 om natten, og for fugler fra 04:30 – 20:30 på dagtid. Flertallet av arter hadde størst sannsynlighet for forekomst første dagen etter kamera ble satt opp med unntak av fuglesamfunnet som også hadde sannsynlighet utenom dette. Abstract: Scavenging is one of multiple foraging strategies to utilize food resources and an important ecological process in the circle of life. It is common in periods of environmental stress such as lack of prey species, and as an alternative food resource. In a wolf (Canis lupus) territory there will always be available carcasses depending on the wolves kill rate. In this study, I investigated the use of wolf-killed ungulates in south-eastern of Norway. Remote camera traps were used on 33 carcasses to monitor carcass utilization by ...