Effekt av to ulike jaktformer på kjøttkvaliteten hos elg (Alces alces)

Bachelor i utmarksforvaltning, Evenstad 2018 I Norge blir over 30 000 elg (Alces alces) skutt årlig, og førstehåndsverdien på felte elg er på over 330 millioner kroner. Hygiene og temperatur er viktige faktorer i slakte- og mørningsprosessen. Like viktig er det hvordan dyret har hatt det før avlivni...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Haugen, Marte Bakka
Format: Bachelor Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: 2018
Subjects:
elg
Bak
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2569164
Description
Summary:Bachelor i utmarksforvaltning, Evenstad 2018 I Norge blir over 30 000 elg (Alces alces) skutt årlig, og førstehåndsverdien på felte elg er på over 330 millioner kroner. Hygiene og temperatur er viktige faktorer i slakte- og mørningsprosessen. Like viktig er det hvordan dyret har hatt det før avlivning, og tidligere studier av ulike dyrearter viser at stressende behandling av dyret før de avlives ofte vil ha dårligere kjøttkvalitet. pH-verdien i kjøttet er en indikator på kvalitet, der høy pH blir definert som «dark, firm and dry» eller såkalt DFD-kjøtt. I dette studiet har jeg målt pH i 41 elgslakt i fylkene Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Sammen med jaktmetoden som ble brukt ville jeg i hovedsak undersøke om det fantes en forskjell i pH-verdien mellom jaktmetodene løshundjakt og drivjakt. Det er også gjort analyser vedrørende elgens alder, kjønn, fart før avlivning og elgens oppmerksomhet på jegeren. Mine resultater viser at det ikke fantes noen statistisk signifikant forskjell i pH-verdiene mellom jaktmetodene løshundjakt og drivjakt. Det fantes heller ikke noen signifikant forskjell i pH-verdiene mellom kjønn, aldersklassene «kalv», «1,5 år» og «eldre» eller uoppmerksomme og oppmerksomme elg. Resultatene viser også at det ikke fantes en sammenheng mellom elgens fart før avlivning og pH-verdier. 37 av de 41 målte elgene hadde pH-verdi under DFD-grensen som er satt ved pH 5,8. De fleste av de ekstreme verdiene (over pH 5,8) har situasjoner bak seg slik som skadeskyting, som kan tenkes er grunnen til høy pH-verdi. Det viser seg derfor at pH- verdien i kjøttet vil være normal med mindre det skjer noen spesielle situasjoner. Human jakt, rettet mot riktig og trygg avskyting er viktige faktorer for å sikre kjøttkvaliteten. In Norway over 30 000 moose (Alces alces) are shot every year and the value of hunting is estimated to 330 million Norwegian kroner. Hygiene and temperature are important factors during the slaughtering and tenderizing process. How the animal is treated before killing is equally important, ...