Vitamin A i innvoller av torsk og sei.

Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Aure, Lars
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Fiskeridirektoratet 1951
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/130507
id ftfiskeridir:oai:fdir.brage.unit.no:11250/130507
record_format openpolar
spelling ftfiskeridir:oai:fdir.brage.unit.no:11250/130507 2023-05-15T17:08:19+02:00 Vitamin A i innvoller av torsk og sei. Aure, Lars 1951 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/130507 nob nob Fiskeridirektoratet Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 1 urn:issn:0078-186x http://hdl.handle.net/11250/130507 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924 Research report 1951 ftfiskeridir 2021-10-20T06:08:05Z Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så meget fett, omtrent dobbelt så meget vitamin A (ca. 1.000 IEA/g,) og mer vitamin A i fettet enn samme organ fra Lofot-torsk. I fjordtorskens blindtarmer fant en et vitamin A-innhold på ca. 400 IE/g. Ved hurtig vacuumtørking av oppmalte blindtarmer i tynne skikt unngås vitamin A-tap. Samtidig utvinning av enzymer og vitamin A fra ferske blindtarmer av torsk eller sei gir mulighet for lønnsom opparbeidelse. ENGLISH The amount of pyloric caeca occurring in the Lofoten cod averages about 1,26 percent of the total fish weight. The fat content of the pyloric caeca averages 1,82 g/100 g caeca. The fat contains 29.000 international units of vitamin A per gram, corresponding to 525 IE/g caeca. The pyloric caeca of the coalfish (gadus virens) is larger. It-contains more than 1,5 times as much fat. And, since the consentration of vitamimin A in the fat is greater, it contains about twize as much vitamin A (ca. 1.000 IE of A/g of caeca.) The pyloric caeca from smaller cod, caught in the fjords contains about 400 IU of vitamin A per gram. Minced pyloric caeca can be vacuumdried in thin layers without loss of vitamin A. It would seem economically feasible to extract enzymes as well as vitamin A from the fresh pyloric caeca of cod or coalfish. Report Lofoten Fiskeridirektoratet (Brage FISK) Lofoten
institution Open Polar
collection Fiskeridirektoratet (Brage FISK)
op_collection_id ftfiskeridir
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
spellingShingle VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
Aure, Lars
Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
topic_facet VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
description Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så meget fett, omtrent dobbelt så meget vitamin A (ca. 1.000 IEA/g,) og mer vitamin A i fettet enn samme organ fra Lofot-torsk. I fjordtorskens blindtarmer fant en et vitamin A-innhold på ca. 400 IE/g. Ved hurtig vacuumtørking av oppmalte blindtarmer i tynne skikt unngås vitamin A-tap. Samtidig utvinning av enzymer og vitamin A fra ferske blindtarmer av torsk eller sei gir mulighet for lønnsom opparbeidelse. ENGLISH The amount of pyloric caeca occurring in the Lofoten cod averages about 1,26 percent of the total fish weight. The fat content of the pyloric caeca averages 1,82 g/100 g caeca. The fat contains 29.000 international units of vitamin A per gram, corresponding to 525 IE/g caeca. The pyloric caeca of the coalfish (gadus virens) is larger. It-contains more than 1,5 times as much fat. And, since the consentration of vitamimin A in the fat is greater, it contains about twize as much vitamin A (ca. 1.000 IE of A/g of caeca.) The pyloric caeca from smaller cod, caught in the fjords contains about 400 IU of vitamin A per gram. Minced pyloric caeca can be vacuumdried in thin layers without loss of vitamin A. It would seem economically feasible to extract enzymes as well as vitamin A from the fresh pyloric caeca of cod or coalfish.
format Report
author Aure, Lars
author_facet Aure, Lars
author_sort Aure, Lars
title Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
title_short Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
title_full Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
title_fullStr Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
title_full_unstemmed Vitamin A i innvoller av torsk og sei.
title_sort vitamin a i innvoller av torsk og sei.
publisher Fiskeridirektoratet
publishDate 1951
url http://hdl.handle.net/11250/130507
geographic Lofoten
geographic_facet Lofoten
genre Lofoten
genre_facet Lofoten
op_relation Fiskeridirektoratets skrifter / Serie Teknologiske undersøkelser;Vol. 2, No. 1
urn:issn:0078-186x
http://hdl.handle.net/11250/130507
_version_ 1766064042154131456