Vitamin A i innvoller av torsk og sei.

Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Aure, Lars
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Fiskeridirektoratet 1951
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/130507
Description
Summary:Mengden av blindtarmer i Lofot-torsk er ca. 1,26 g/100 g av rundvekten, og fettinnholdet ca. 1,82 g/100 g blindtarm. Fettets vitamin A-innhold bestemtes til 29.000 internasjonale enheter vitamin A pr.g., tilsvarende 525 IE/g blindtarm. Storseiens blindtarmer er større, inneholder over 1,5 ganger så meget fett, omtrent dobbelt så meget vitamin A (ca. 1.000 IEA/g,) og mer vitamin A i fettet enn samme organ fra Lofot-torsk. I fjordtorskens blindtarmer fant en et vitamin A-innhold på ca. 400 IE/g. Ved hurtig vacuumtørking av oppmalte blindtarmer i tynne skikt unngås vitamin A-tap. Samtidig utvinning av enzymer og vitamin A fra ferske blindtarmer av torsk eller sei gir mulighet for lønnsom opparbeidelse. ENGLISH The amount of pyloric caeca occurring in the Lofoten cod averages about 1,26 percent of the total fish weight. The fat content of the pyloric caeca averages 1,82 g/100 g caeca. The fat contains 29.000 international units of vitamin A per gram, corresponding to 525 IE/g caeca. The pyloric caeca of the coalfish (gadus virens) is larger. It-contains more than 1,5 times as much fat. And, since the consentration of vitamimin A in the fat is greater, it contains about twize as much vitamin A (ca. 1.000 IE of A/g of caeca.) The pyloric caeca from smaller cod, caught in the fjords contains about 400 IU of vitamin A per gram. Minced pyloric caeca can be vacuumdried in thin layers without loss of vitamin A. It would seem economically feasible to extract enzymes as well as vitamin A from the fresh pyloric caeca of cod or coalfish.