Fiktion, erindringsarbejde og forsoning Om Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen og Iben Mondrup: Tabita som del af et dansk selvopgør med dansk kolonialisme i Grønland.

Sammendrag Artikkelen undersøker to romaner, Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen (2021) og Iben Mondrup: Tabita (2020), som del av dansk minnekultur om Grønland og som del av en aktuell forsoningsprosess mellom Danmark og Grønland. Det vises hvordan forfatterne med ulike litterære teknikker in...

Full description

Bibliographic Details
Published in:Edda
Main Author: Kirsten Thisted
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:Danish
English
Norwegian Bokmål
Norwegian Nynorsk
Swedish
Published: Scandinavian University Press/Universitetsforlaget 2023
Subjects:
Online Access:https://doi.org/10.18261/edda.110.3.4
https://doaj.org/article/e19d68faa3834e0c890cf7ccf5a420e5
Description
Summary:Sammendrag Artikkelen undersøker to romaner, Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen (2021) og Iben Mondrup: Tabita (2020), som del av dansk minnekultur om Grønland og som del av en aktuell forsoningsprosess mellom Danmark og Grønland. Det vises hvordan forfatterne med ulike litterære teknikker inviterer leserne til å delta i et kollektivt minnearbeid som utfordrer den etablerte fortellingen om forholdet. Mens Saalbach forvandler private minner og familiehistorie til dansk historie, løfter Mondrup traumatiske personlige minner inn i det offentlige rom, der tidligere historier om dysfunksjonelle grønlandske familier blir en kollektiv fortelling om dysfunksjonelle forhold mellom den danske kolonimakten og de koloniserte grønlenderne. Artikkelens hypotese er at danskene har startet en sorgprosess rundt tapet av (den identitetsgivende fortelling om) Grønland, og at en slik minneprosess er nødvendig dersom Danmark vil unngå å stagnere i «postkolonial melankoli», og sammen med Grønland utvikle relasjonen under nye forutsetninger.