Charakterystyka biologiczno-eksploatacyjna miętusa (Lota lota L.) z estuarium Odry - Opanowski, Artur; Stepanowska, Katarzyna promotor (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2020)
Miętus (Lota lota) jest jedynym gatunkiem słodkowodnym należącym do ryb dorszokształtnych. Pomimo że jest on szeroko rozpowszechniony okołobiegunowo, na północnej półkuli, to wielkość poszczególnych populacji na świecie zdaje się maleć. W niektórych rejonach uważa się, że miętus całkowicie wyginął. Jednym z obszarów, gdzie do niedawna miętus występował w stosunkowo dużej ilości były wody Estuarium Odry. Polskie połowy tego gatunku zgłaszane do FAO prawie całkowicie równały się wielkościom połowów prowadzonych w wodach Estuarium Odry. Postanowiono zatem zbadać cechy biologiczne oraz charakterystykę eksploatacji miętusa z Estuarium Odry. Bazując na danych połowowych z lat 2004-201 2 wykonano analizę eksploatacji miętusa. Dodatkowo w okresie 2007-2009 przeprowadzono szczegółowe badania miętusów pochodzących z połowów gospodarczych prowadzonych na jeziorze Dąbie. Do tego celu pozyskano 729 osobników miętusa złowionych między grudniem 2007 a grudniem 2009. Ryby zostały zmierzone izważone. Pozyskano otolity w celu zbadania wieku i tempa wzrostu . Zbadano współczynniki kondycji Fultona i Clark oraz ich zmiany w poszczególnych miesiącach roku. Zważono wątroby w celu określenia zmian indeksu hepatosomatycznego. Ponadto pobrano gonady do badań płodności oraz oznaczenia indeksu gonadosomatycznego. Jak również pobrano żołądki w celu przeanalizowania pokarmu miętusa. Na podstawie badań można stwierdzić, że osobniki należące do populacji miętusa z wód Estuarium Odry, w porównaniu z miętusami z innych rejonów świata, są jednymi z najszybciej rosnących. Jednocześnie zauważono, że tempo wzrostu poszczególnych osobników było bardzo zróżnicowane. W tych samych grupach wieku największe osobniki były nawet trzykrotnie większe niż osobniki najmniejsze. Jednocześnie miętusy z Estuarium Odry są stosunkowo krótko żyjące. Najstarsze pozyskane osobniki należały do grupy wieku 5+. U 9,13% osobników stwierdzono występowanie skrystalizowań występujących w budowie otolitów. Zmiany najczęściej zaczynały się w okolicach drugiego pierścienia ...