SAHA (YAKUT) TÜRKLERİNİN GELENEKSEL İNANIŞLARINDA ŞAMANLAR/KAMLAR - Erkal, Mehmet Mustafa (KYE SBD, 2023)
Öz 1 Sibirya bölgesi, en erken dönemlerden itibaren Türklerin yurt olarak tuttukları önemli bir coğrafyadır. Bölgenin iklim şartları, yaşamak için zorlu koşulları da beraberinde getirmektedir. Saha (Yakut) Türkleri, Sibirya bölgesinde yaşayan ve Türklerin ana kolundan erken dönemde ayrılan bir topluluktur. Sahaların (Yakut) geleneksel inançları, sadece yerel bir motif olmanın ötesinde, Geleneksel Türk Dinine ait bilgilerin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bölgenin coğrafi zorlukları ve geçiş güzergâhında bulunmaması, diğer kültürlerle etkileşimi zorlaştırmış ve çeşitli istilalara karşı koruma sağlamıştır. Rus işgaline kadar bölge, pek çok açıdan bakir bir alan olarak kalmıştır. Ancak Rus işgali ve dayatmaları, halkın öz benliğini korumak adına geleneklerine ve kültürlerine sıkı sıkıya bağlı kalmasını sağlamıştır. Türklerin dini yaşamlarında ve ritüellerinde köklü bir geçmişe sahip olan şamanlık/kamlık, Sahalarda (Yakut) oyun ve udagan adları altında canlı bir biçimde varlığını sürdürmektedir. Oyun ve udaganlar, yüce varlıklar ile insanlar arasındaki bağlantıyı sağlamak, hastalıkları tedavi etmek, kurban sunmak ve kehanette bulunup çeşitli felaketleri önlemek gibi farklı görevleri, vecd ve ekstaz tekniklerini kullanarak yerine getirmektedir. Bu makalede Saha (Yakut) inanışlarında önemli bir yere sahip olan Şamanlar/Kamlar incelenmiştir. Abstract The Siberian region is an important geography that Turks have called home since the earliest times. The climatic conditions of the region bring difficult conditions for living. Saha (Yakut) Turks are a community living in the Siberian region and separated from the main branch of Turks in the early period. The traditional beliefs of the Sahas (Yakuts) are not only a local motif, but also play an important role in uncovering information about Traditional Turkish Religion. The geographical difficulties of the region and its location on a transit route made interaction with other cultures difficult and provided protection against various invasions. Until ...