CONTENT MARKETING I ULOGA DRUŠTVENIH MREŽA - Tomašević, Lana (Visoka poslovna škola Zagreb s pravom javnosti., 2016)
Rad je podijeljen na 4 točke u kojima se razrađuje tema. Rad obrađuje sami odnos organizacije i potrošača, postavlja pitanja od kuda potječe, koje su potrebe potrošača, koliko je bitna interaktivnost između organizacije i potrošača u novom svijetu Interneta, kako personalizirati odnos prema potrošačima te kako se društveni marketing postavio kao nezaobilazni dio bilo kojeg brenda, tvrtke ili korporacije. Isto tako kako primjeniti interaktivni, društveni i content marketing za poboljšavanje prodaje, poznavanja brenda, koji su koraci u kreiranju content marketinga i kome je namjenjen, te stvaranje pozitivne asocijacije sa samim brendom. Kroz rad, temu će biti prikazana kroz tri praktična primjera. The work is divided into 4 points. The paper deals with the relationship of the organization itself and the consumer, raises questions of where it came from, what are the needs of consumers, how important interaction between organizations and consumers in the new world of the Internet is, how to personalize the relationship with consumers and how to set up social marketing as an essential part of any brand, company or corporation. Also how to apply interactive, social and content marketing to improve sales, knowledge of the brand, which are steps in the creation of content marketing and which is intended, and create positive associations with the brand. Throughout the work, the subject will be displayed with three practical examples.