UPRAVLJANJE MARKAMA U AUTOINDUSTRIJI - PRIMJER ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA - Đurđek, Slavko (Poslovno veleučilište Zagreb., 2020)
Označavanje markom nije nova pojava i u povijesnim početcima osnovna je namjera bila identifikacija vlasništva nad proizvodom i omogućivanje lakšeg prepoznavanja od strane kupca. Povijesni izvori kazuju da su već u antičkom dobu proizvođači označivali svoje proizvode (ciglu, oružje, amfore, brodove). Crkva je krajem 19. Stoljeća priznavala vlasništvo nad proizvodom i dizajnom, te vlasništvo reputacije proizvođača ili prodavača proizvod kao nedodirljive vrijednosti. Ovaj rad sastoji se od 7 poglavlja. U prvom poglavlju postavit će se sami predmet, problem i cilj istraživanja, te će se postaviti odgovarajuća hipoteza. U drugom poglavlju definirati ćemo što je marka općenito, kakva je uloga i važnost marke, što je identitet i imidž marke,te kako potrošači percipiraju marku na osnovi imidža. U trećem poglavlju ćemo spomenuti koju su najbolje strategije marke i koliko je važno pozicioniranje na tržištu. Također ćemo utvrditi da li postoji kontinuirani program za upravljanje markama, te kako izbjeći prepreke i propuste. U četvrtom poglavlju ćemo saznati koliko snažna može biti tržišna vrijednost marke i da li su važnije opipljive ili neopipljive vrijednosti marke. Na primjeru tvrtke Tesla iz petog poglavlja utvrdit ćemo da li je industrija električnih automobila budućnost koja je pred nama i koliko marka vozila i svi ostali elementi imaju utjecaj na rast tvrtke. U šestom poglavlju prikazat će se rezultati istraživanja o tome koliko su ljudi informirani o električnim vozilima, da li su im lako dostupna električna vozila, te da li su uopće vozili jedan. Na kraju rada ću utvrditi da li je automobilska industrija pred prijelaznim razdobljem gdje električna energija zamjenjuje pogonsko gorivo ili snažne marke još ne razmišljaju o prijelazu. Branding is not a new phenomenon and in historical beginnings the basic intention was to identify the ownership of the product and make it easier for the customer to identify. Historical sources say that as early as ancient times, manufacturers marked their products (bricks, weapons, ...