Recikliranje elektroničkog otpada - Akik, Filip (Poslovno veleučilište Zagreb., 2021)
Prije četrdeset, pedeset godina kad su se spominjale klimatske promjene ljudski rod je odmahivao rukom. Onečišćenja koja smo kreirali sakupljala su se i uzrokovala promjene daleko od ljudi. Danas to ponašanje dolazi na naplatu. Danas su tu oko nas. Utječu na nas i na naš život, te gledamo na njih sa strepnjom. Polarne kape se otapaju, ekstremne temperature su sve češće, a sibirski permafrost se otapa i donosi nam tko zna kakve viruse iz davnina. Baš kao što smo nekada tretirali klimatske promjene i ne shvaćajući što uzrokujemo svojim postupanjem, danas tako tretiramo i problem otpada. Otpad se po nama događa nekom drugome i negdje drugdje no to nije tako. Otpad je tu svugdje oko nas i posljedice gomilanja otpada su sve vidljivije. Poseban problem stvara elektronički otpad. Otpad uzrokovan sve bržim promjenama tehnologije, sve manjim mogućnostima popravka. Uređaji koji nam olakšavaju život dizajnirani su za bacanje a ne za servisiranje ili recikliranje. Cilj ovog završnog rada je objasniti što je to reciklaža elektroničkog otpada, kako se provodi i zašto je važna. Da bismo to mogli i da imamo što bolji uvid prvo ćemo objasniti općenito što je to otpad i koja je razlika u odnosu na smeće. Objasnit ćemo što to znači gospodariti otpadom i koji su koraci. Nakon toga slijedi zbrinjavanje i zašto je važno te što je to recikliranje. Posebnu pažnju posvetit ćemo elektroničkom otpadu. Koliko ga se proizvodi u svijetu i tko su najveći proizvođači. Razotkrit ćemo što se sve nalazi u elektroničkom otpadu i o koji m vrijednostima govorimo. Nadalje objasnit ćemo kako se zbrinjava elektronički otpad i što je recikliranje elektroničkog otpada te koji ga problemi prate. Forty, fifty years ago, when climate change was mentioned, the human race waved its hand. The pollution we created was accumulating and causing changes away from people. Today, that behavior is coming to fruition. They are around us today. Climate changes affect us and our lives, and we look at them with apprehension. Polar caps are melting, extreme temperatures ...