Uloga mikroekspresija u neverbalnoj komunikaciji - Mesić, Mirjana (Poslovno veleučilište Zagreb., 2022)
Posljednjih nekoliko desetljeća svjedoci smo ubrzanog razvoja informacijskih tehnologija. Komunikacija se nikada nije odvijala tolikom brzinom i putem toliko različitih kanala kao što je to danas. No, unatoč tehnološkom razvoju, najvrjedniji oblik komunikacije je i dalje onaj licem u lice. Sve ono što je riječima izgovoreno, potpunu vrijednost dobiva tek u sinergiji sa elementima našeg vizualnog izričaja. Emocije (osjećaji) su ono što nas pokreće iznutra. Zahvaljujući njima opstali smo i razvijali se kroz povijest. a njihova manifestacija zajednička je i ljudima i životinjama. U ovom radu istražit ćemo što su to uopće emocije, koja je njihova uloga u neverbalnoj komunikaciji, kako se manifestiraju, kako ih prepoznati i kako utječu na odnose u cjelini. Također, osvrnut ćemo se i na znanstvenike koji su postavili temelje za daljnja istraživanja, kao i one koji su istraživanja podigli na sasvim novu razinu. Kako se emocije ne javljaju uvijek i kod svakog u istom intenzitetu i ne izazivaju iste reakcije, razvijeni su i alati za mjerenje, prepoznavanje i stupnjevanje istih. Otkriveno je sedam osnovnih, urođenih emocija, kojima je dodijeljen i izraz lica koji emocija izaziva i ti izrazi su poznati svima i njih možemo simulirati. Mikroekspresije su sasvim druga vrsta izraza, skoro neprimjetni, a javljaju se kada želimo sakriti kako se zaista osjećamo. Sklonost uljepšavanju, izmišljanju i obmani svojstvena je čovjeku, a o razlozima ovakvog ponašanja, izrazima koji odaju lažljivca, te ostalim pokazateljima govorimo u nastavku rada. Učeći o vlastitim emocijama upoznajemo sami sebe, ali i druge, emocije nas oblikuju i usmjeravaju, kreiraju naš unutarnji svijet. Svjesnost o vlastitim osjećajima omogućuje nam kontrolu vlastitih reakcija, a ujedno doprinosi i razumijevanju drugih. Loše, razarajuće emocije ne mogu biti dobra podloga za razvijanje društva međusobnog razumijevanja i empatije. Over the last few decades, we have been witnessing fast development of information technologies. The exchange of information has never ...