Važnost pravodobnog komuniciranja s medijima u doba krize uzrokovane koronavirusom na primjeru ministra zdravstva Vilija Beroša - Karatović, Ana-Marija (Poslovno veleučilište Zagreb., 2022)
Pravodobno komuniciranje neupitno je i očekivano bitno, posebno u doba bilo koje vrste krize koja je od iznimne važnosti za javnost, a u ovome slučaju za sve građane Republike Hrvatske. Što od strane građana, a što od strane medija koji su ujedno i glavni izvor informacija kao i jedni od najodgovornijih za točnost prijenosa istih prema javnostima. Stoga u prvom poglavlju govorimo o Odnosima s medijima u krizi, trofaznom modelu odnosa medijia: predkrizna odnosno preventivna faza, krizna odnosno akutna faza i postkrizna odnosno rehabilitacijska faza, te alatima koji se koriste u komunikaciji s medijima, odnosno načinima pomoću kojih ćemo prenositi informacije medijima koji će onda te iste prenjeti prema javnostima. U pravodobnosti komuniciranja, odgovornost imaju i sami mediji te komunikacijski kanali koje će koristiti u svrhu prijenosa dobivenih informacija prema javnostima što podrazumijeva nove medije odnosno internet, integriranje tih komunikacijskih kanala, i mogućnost ili nemogućnost kontroliranja medija i informacija koje posjeduju. Kada govorimo o kriznim situacijama i bitnosti političkih vođa koji se u istoj nalaze i njome upravljaju, do izražaja dolazi menadžment osobne komunikacije političkog vođe kao i političko brendiranje te reputacija odnosno ugled. Sav spomenuti teoretski dio, razradit ćemo na primjeru i analizi komunikacije sa medijima za vrijeme koronavirus krize u Hrvatskoj, a na primjeru ministra zdravstva Vilija Beroša, te donijeti konačni zaključak. Timely communication is unquestionably and expectedly important, especially in times of any type of crisis, which is of exceptional importance for the public, and in this case for all citizens of the Republic of Croatia. What about the citizens, and what about the media, which are the main source of information as well as one of the most responsible for the accuracy of their transmission to the public. Therefore, in the first chapter we talk about relations with the media in a crisis, a three-phase model of media relations: pre-crisis or ...