Uloga glazbe kao medija - Hanževački, Hrvoje (Poslovno veleučilište Zagreb., 2022)
Glazba je važan čimbenik identiteta svake društvene zajednice. Slušajući zvukove i tonove, koji su više ili manje harmonično povezani, čujemo glazbu, osjećamo je i doživljavamo stvarajući različite zvučne slike. Čovjek živi uz glazbu kao medij od svojih prapočetaka do danas. Na prenošenje i razvoj glazbe, instrumenata i notacije utjecali su brojni vanjski faktori-ratovi, seobe, politika, ekonomija, industrijalizacija, visoka tehnologija, crkva. Poznate ličnosti koje primarno ne povezujemo uz glazbu, a znatno su utjecale na njezin razvitak su vladari, vojskovođe, matematičari, filozofi, učitelji. Osim vanjskih i povijesnih čimbenika izuzetan utjecaj na naš glazbeni odabir imaju roditelji, okolina u kojoj živimo i ono što je najvažnije, mi sami. Svako razdoblje stvaralo je različite glazbene stilove, a glazbeni stilovi obilježavali su različita povijesna razdoblja, prenosili se generacijama i pridonosili oblikovanju pojedinca i zajednice, kao i utvrđivanju vlastitog identiteta unutar zajednice, stvaranja osjećaja pripadnosti i zadovoljstva. Čovjek još od doba antike, s jedne strane, teži racionalnom. Želimo unijeti red, organizirati i razumjeti glazbu isto kao i državu, odnosno društvo, no ponekad je potrebno potpuno, intuitivno prepuštanje glazbi kao mediju i emocijama koje glazba donosi, poput starih Rimljana. Ljudi se povezuju u grupe u želji da ostvare vlastite potrebe. Zbližavanju unutar grupe pridonosi spoznaja da pojedinci istu glazbu doživljavaju i osjećaju na sličan način, ne poznajući pri tom nužno sve procese klasificiranja i stvaranja glazbe. Music is an important factor in the identity of any community. Listening to the sounds and notes that are more or less harmoniously interwoven, we are able to hear the music, feel and experience it by creating different sound images. People have been living with music as a medium since the beginning of humankind. Numerous outside factors have impacted the transmission and development of music, musical instruments and notations, such as wars, migrations, ...