Zeleni marketing kao oblik marketinške strategije - Marčeta, Esmeralda (Poslovno veleučilište Zagreb., 2024)
Očuvanje okoliša je izazovan zadatak, zbog čega se u pomoć uključuje "Zeleni marketing". Ovaj koncept se fokusira na informiranje potrošača putem oznaka i simbola na proizvodima, s ciljem podizanja svijesti o ekološkim pitanjima. Poslovanje se često mora prilagoditi promjenama u društvenom i okolišnom kontekstu, kao i razvoju tehnologije i ekonomije. Sve te promjene utiču na želje i potrebe potrošača. Primarni cilj Zelenog marketinga je ostvarivanje profita, ali na način koji istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Pojavom ekološki osviještenih potrošača, otvaraju se nove prilike za razvoj i napredak poslovnih subjekata. To zahtijeva suradnju s dobavljačima, trgovcima, partnerima i čak konkurentima kako bi se postigao ekološki održiv razvoj. Svrha ovog rada je pokazati kako Zeleni marketing postaje jedna od ključnih aktivnosti unutar kompanija. Instrumenti koji se koriste unutar zelenog marketinškog miksa uključuju zelene proizvode, ekološku ambalažu, zelene usluge, određivanje cijena prilagođenih ekološkim standardima, označavanje proizvoda i usluga kao "zelenih" te ekološku komunikaciju. Potrošači se mogu podijeliti u pet skupina: od onih koji su izrazito ekološki osviješteni, preko onih koji povremeno kupuju ekološke proizvode, pa sve do onih koji ne mare za okoliš i socijalna pitanja te ne kupuju ekološke proizvode. U praksi se Zeleni marketing analizira na primjerima kao što su kampanja Billa Forda i zelena bočica koju je predstavila Coca-Cola, zatim pozicioniranje bio&bio proizvoda i trgovine te i pozicioniranje tvrtke EcoCortec a i sami njihovi proizvodi. Posebna pažnja u radu posvećena je ulozi marketinga u očuvanju okoliša, objašnjenju ekoloških oznaka na ambalaži te i samih potrošača, a provedeno je i istraživanje putem ankete Preservation of the environment is a challenging task, which is why "Green Marketing" comes to the rescue. This concept focuses on informing consumers through labels and symbols on products, with the aim of raising awareness of environmental issues. Business often have to ...