REFERENSI EKSOFORA WONTEN ING NOVELET MBOK RANDHA SAKA JOGJA ANGGITANIPUN SUPARTA BRATA - Wibawanti, Anis (2013)
Panaliten menika gadhah ancas kangge ngandharaken referensi eksofora ing salebeting novelet Mbok Randha Saka Jogja. Panaliten menika ngandharaken jinis, wujud, saha fungsinipun referensi eksofora ing salebeting novelet Mbok Randha Saka Jogja. Panaliten menika kalebet panaliten deskriptif. Data ing panaliten menika awujud wujud, jinis saha fungsi referensi eksofora. Sumber datanipun inggih menika novelet Mbok Randha Saka Jogja. Panaliten menika dipuntliti kanthi analisis wacana. Cara kangge manggihaken data inggih menika kanthi teknik maos saha teknik nyatet. Data dipunanalisis ngangge teknik deskriptif inggih menika panaliti ngandharaken wujud, jinis saha fungsi referensi eksofora ing salebeting novelet Mbok Randha Saka Jogja. Kangge manggihaken validitas data ngginakaken triangulasi teori, validitas semantik-kontekstual, lajeng kangge manggihaken reliabilitas data ngginakaken reliabilitas stabilitas saha interrater. Asiling panaliten menika nggandharaken (1) wujud referensi eksofora ingkang dipunpanggihaken salebeting novelet Mbok Randha Saka Jogja, inggih menika awujud morfem, tembung, frasa, ukara, saha paragraf, (2) jinis referensi eksofora ingkang dipunpanggihaken inggih menika (a) referensi eksofora persona : utama purusa, madyama purusa, saha pratama purusa; (b) referensi eksofora demonstratif: Wekdal saha papan, wekdal : samenika, sampun kadadosan, dereng kadadosan, saha netral, papan : caket, radi tebih, tebih, saha eksplisit;saha (c) referens ieksofora komparatif, (3) Fungsi referensi eksofora ingkang dipunpanggihaken inggih menika (a) referensi eksofora kangge nedahaken tembung sesulih; (b) referensi eksofora kangge nedahaken satunggaling wekdal saha papan; (c) referensi eksofora kangge nedahaken satunggaling bab ingkang sipatipun nandingaken kalih perangan utawi langkung, ingkang makna utawi suraosipun sami (komparatif); (d) referensi eksofora kangge nedahaken satunggaling bab utawi barang.