Biodujų gamybos iš žuvies pramonės šalutinių produktų tyrimas - Gilytė, Monika (2014)
Tyrimo objektas: lašišų perdirbimo šalutiniai produktai. Tyrimo tikslas: ištirti lašišų organinių atliekų mišinių su karvių mėšlu ir kukurūzų silosu energetinį potencialą perdirbant juos į biodujas. Uždaviniai: 1. Nustatyti biodujų išeigą iš lašišų atliekų su karvių mėšlu ir kukurūzais mišinių. 2. Nustatyti biodujų gamybos, panaudojant lašišų atliekas, energinį potencialą. 3. Atlikti eksperimentinius biodujų gamybos tyrimus. 4. Ištirti lašišos atliekų cheminę sudėtį. Tyrimo metodai: tyrimo metu buvo naudojami mišiniai sudaryti iš lašišų atliekų su karvių mėšlu ir lašišų atliekų su kukurūzų silosu. Eksperimentiniai tyrimai atlikti ASU Energetikos ir biotechnologijų inžinerijos institute, Biodujų laboratorijoje. Biodujų gamybos iš žuvų pramonės šalutinių produktų tyrimas buvo atliekamas 20 l vertikaliame ir horizontaliame reaktoriuose taikant nuolatinės įkrovos režimą. Reaktoriuje palaikyta pastovi mezofilinė 38 ± 0,5°C temperatūra. Tyrimai buvo atliekami reaktorių užkraunant 373,4 g su lašišų atliekomis ir karvių mėšlu bei 94,7 g lašišų atliekų ir kukurūzų silosu. Buvo palaikoma 2 kg/m3∙d tūrinė organinė apkrova. Tyrimo rezultatai: nusistovėjus biodujų gamybai iš 1 kg kukurūzų siloso ir lašišų atliekų mišinio sausos medžiagos buvo vidutiniškai išgaunama 823,2 l/kg, esant 2 kg/m3∙d organinei tūrinei apkrovai, o iš karvių mėšlo ir lašišų atliekų mišinio – 700,2 l/kg SM biodujų. Iš kukurūzų siloso ir lašišų atliekų mišinio nustatyta vidutinė metano koncentracija biodujose – 69,9 %. Iš karvių mėšlo ir lašišų atliekų – 64,4 % CH4. Energinis potencialas buvo gautas apie 14 % didesnis iš lašišų atliekų ir kukurūzų siloso sausos medžiagos, nei iš lašišų atliekų ir karvių mėšlo sausos medžiagos. Research object: by-products of salmon processing. Research aim: to investigate the energy potential of salmon organic waste, cow manure and maize silage processing them into biogas. Objectives: 1. To determine of biogas production from salmon waste with cow manure and maize mixtures. 2. To determine the energy potential of biogas production using salmon waste. 3. To perform experimental research of biogas production process. 4. To investigate the chemical composition of salmon waste. Research methods: in the research was used mixtures composed of salmon waste with cow manure and salmon waste with maize silage. Investigations were carried in ASU Institute of Energy and Biotechnology Engineering, Biogas laboratory. The investigation of biogas production from fish industry by-products was conducted in 20 litters vertical and horizontal digester applying continuous feeding state. The reactor is maintained at a constant mesophilic 38 ± 0,5 ° C temperature. The research was carried out while feeding the digester with 373,4 g of salmon waste and cow manure and 94,7 g of salmon waste and maize silage. The organic volumetric load was kept at 2 kg/m3d. Research results: biogas yield from 1 kg of cow manure mixed with salmon waste was 700,2 l/kg of dry matter and 836,9 l/kg of dry organic matter. The concentration of methane in biogas produced from maize silage and salmon waste mixture was 69,9 %, while methane concentration from cow manure and salmon waste was 64,4 %. The energy potential from maize silage and salmon waste mixture was by 14 % higher than the salmon waste and cow manure dry matter. Žemės ūkio akademija Vytauto Didžiojo universitetas