Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa:Esitutkimus - Kivekäs, Lauri; Leivo, Markku; Kareinen, Tarmo (VTT Technical Research Centre of Finland, 1986)
Kirjallisuusselvityksessä käsitellään arktisilla merialueilla vallitsevia olosuhteita betonin säilyvyyden kannalta. Käsitellään betonin fysikaalista vaurioitumista pakkas-suolarasituksen ja jäiden kulutuksen alaisena ja kemiallista vaurioitumista sekä ulkoisena, meriveden aiheuttamana että sisäisenä betonin osaaineiden aiheuttamana. Betoniterästen korroosiota käsitellään lähinnä vain sen betonille aiheuttaman rasituksen kannalta. Esitetään käytettävissä oleva tietous betonin säilyvyyden varmistamiseksi ja esitellään toteutetut betoniset arktiset merkirakenteet. Kirjallisuudesta ei ole saatavissa riittävästi tietoa, jonka perusteella betonin huokosrakenteelle voitaisiin asettaa vaatimukset arktisen pakkassuolakestävyyden varmistamiseksi. Käytännön kokemuksia toteutetuista rakenteista on vasta muutaman vuoden ajalta. Vaatimusten esittämiseksi on Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa jo käynnistetty kokeellinen tutkimus, jonka tulokset julkaistaan tämä tutkimuksen jatkotutkimuksena.